Zvanični kurs Evra za dan 16.06.21. :: 117.5626 rsd
Tekst objavljen: 15.05.2019 11:10        


Poslednjih godina kamatne stope su pale na najniži nivo u istoriji, zbog čega je oročena štednja postala potpuno neisplativa, pogotovu ako se radi o devizama.

Kako zaraditi na trgovini valutama?

Na sreću, danas postoje mnogi finansijski proizvodi koji omogućuju ostvarivanje višeg prinosa uz praktično isti rizik.

Kada je u pitanju američki dolar, na platformama online brokera koji nude trgovanje na valutnom tržištu upravo je američka valuta trenutno „najisplativija” za posedovanje, bar od sigurnih svetskih valuta. Naime, zbog nešto bolje situacije u SAD-u, američka centralna banka referentne kamatne stope drži na osetno višem nivou od evropske centralne banke, britanske, švajcarske, japanske itd. Zbog toga su i prekonoćne kamatne stope na kupovinu dolara trenutno pozitivne.

Kod brokerskih kuća, na valutnom paru EUR/USD, ako se sa evrima kupuje dolar, kamatna stopa trenutno iznosi 2,17 odsto na godišnjem nivou. Obračunava se na dnevnoj bazi, te nema minimalnog perioda na koji se mora blokirati novac kao kod oročenja. Ako kamatne stope u SAD-u nastave rasti, a u Evropi ostanu na istom nivou, kamate koje se trenutno daju na dolare bi mogle čak i nastaviti da rastu.

"Carry trade" jedna je od najpopularnijih strategija među velikim institucionalnim investitorima kao što su banke. Zlatno doba korišćenja ove strategije je bilo pre finansijske krize 2007. Tada je u jednom trenutku kamatna stopa na zajam japanskih jena bila približno 1 odsto, a kamatna stopa koja se dobijala za posedovanje australijskog dolara je iznosila čak 7 odsto. To znači da su svi oni koji su na valutnom paru AUD/JPY imali otvorenu kupovnu poziciju godišnje dobijali 6 odsto kamate.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Isplativost posedovanja australijskog dolara je dovodila do sve većeg interesa kupaca, pa je ta valuta godinama jačala u odnosu na ostale valute. U odnosu na japanski jen je od 2000. do 2007. godine australijski dolar ojačao gotovo 100 odsto. To znači da su svi oni koji su preko brokerskih platformi kupovali australijski dolar, tih godina više profitirali na jačanju te valute nego na samim kamatama.

Danas se nešto slično, doduše u manjoj meeri, događa sa američkim dolarom. Naime, kamatne stope na dolar su sada više nego na sve ostale najtrgovanije valute na svetu, pa se tu valutu više isplati posedovati nego druge.

Na temelju toga se može očekivati da će u idućim godinama interes za posedovanjem dolara biti veći od interesa za ostalim valutama, a to u pravilu dovodi do njegovog jačanja.

Pri tome bi oni koji poseduju dolare mogli više profitirati na jačanju te valute nago na samoj kamati koja se svaki dan skuplja na kupovnim pozicijama na USD.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
trgovina valutama monetarni savet američki dolar dolar valute strane valute

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana