Zvanični kurs Evra za dan 03.08.21. :: 117.5649 rsd
Tekst objavljen: 18.11.2019 12:55        


Čokolade od 80 ili 270 grama, sve češće se nalaze u prodavnicama umesto onih od 100 ili 300 grama. Iako je sve po zakonu, kupci mogu biti u zabludi

Ko nam krade kockicu čokolade?

Ovaj primer možemo videti i kod drugih proizvoda, pa su tako sada supe pakovane za tri tanjira, ili čašica jogurta ima 180ml umesto 200ml. Ono što zavara kupca, jeste vizuelno isto pakovanje, ali i cena koja ne pokazuje da ćemo dobiti manje proizvoda.

U Centru za zaštitu potrošača kažu kako proizvođači ovakve poteze pravdaju time što se navodno smanjila potreba da određeni proizvod ima klasičnu težinu na koju smo navikli.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Iako proizvođači nisu na taj način prekršili zakon, oni potrošače dovode u zabludu da kupuju proizvod od 100 grama, a zapravo kupuju manji. Osim gramaže, niša se nije promenilo, ni ukus, ni boja, ni pakovanje, sve je isto. Trebalo je možda na prednjoj strani omota naznačiti da je u pitanju manja gramaža, tako potrošači bivaju u zabludi da kupuju čokoladu od 300 grama, a zapravo je od 270 grama", kaže Vera Vida iz Centra za zaštitu potrošača za Blic.

Evropska unija je dozvolila smanjenje gramaže određenih proizvoda, a proizvođači to koriste i kažu kako se navodno smanjila potrošnja, i da tolike količine proizvoda nisu potrebne.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
manje čokolade centar za zaštitu potrošača čokolada gramaža vera vida

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana