Tekst objavljen: 30.09.2023 9:00        


Pod sloganom “Kad znamo, bolje planiramo”, od 1. oktobra do 15. decembra na teritoriji Srbije biće sproveden popis poljoprivrede

Koje probleme bi trebalo da reši popis u poljoprivredi?


Direktor Republičkog zavod za statistiku Miladin Kovačević ističe da postojimeđusobna korist između popisa i eAgrara, ali da je popis sveobuhvatniji, detaljniji i rešava sve nasleđene nepravilnosti i greške. Podseća i da je elektronski popis za oko 2.000 pravnih lica počeo 1. juna.

Posle deset godine od nedelje će početi novi popis u poljoprivredi, a na teren će izaćioko 2.852 popisivača. Oni će, ističe Miladin Kovačević stići do svakog gazdinstva u Srbiji.

Popisivaće se tri vrste gazdinstava, od kojih su individualna najbrojnija, zatim preduzetnička ali i gazdinstva pravna lica. Elektronski popis za oko 2.000 pravnih lica koja su poljoprivredna gazdinstvapočeo je još 1. juna.

"Individualnih poljoprivrednih gazdinstava će biti, procenjujemo oko 500.000. Kada je 2018. godine vođena jedna velika evropska anketa o strukturi poljoprivrednih gazdinstava, bilo ih je negde oko 562.000. Smanjuje se broj poljoprivrednih, individualnih poljoprivrednih gazdinstava", ukazuje direktor Republičkog zavoda za statistiku.

eAgrar i popis, u čemu je razlika

Da ne bi bilo zabune, Kovačević objašnjava da je E-Agrar elektronska platforma za registrovanje poljoprivrednih gazdinstavakoji je neophodan zbog apliciranja od strane samih gazdinstava za subvencije, posticaje i neka druga davanja koja država obezbeđuje u poljoprivredi. Takođe, postoji i evropski, IPARD odnosno neka sredstva se dele, daju poljoprivrednim gazdinstvima za nabavku opreme i tako dalje.

"Popis poljoprivrede je tradicionalna statistička akcija, ona se najčešće povezuje ili sledi neposredno iza popisa stanovništva. Tako da je prošle godine sproveden popis stanovništva, a ove godine popis poljoprivrede. To je bitno zato što je popis stanovništva okvir za popis poljoprivrede i popis poljoprivrede obuhvatiti sve. Dakle, najmanje još jednu trećinu zemljišta i recimo stočnih fondova u odnosu na ono što je registru poljoprivrednih gazdinstava", precizirao je Kovačević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Koje probleme rešava popis

Na području Zlatiborskog okruga trebalo bi da bude popisan više od 30. 000 gazdinstava.

S uvođenje e-Agrara na površinu su isplivali problemi kao što su nerešena imovinska pitanja, podeljene parcele, neupisani neki najosnovniji podaci, jedinstveni matični brojevi.

"Da bi se usaglasili svi ti podaci potrebno je da se izađe na popis da se daju oni podaci koji zaista jesu na gazdinstvu kako bi mogli da očekujemo bolje subvencije, bolje uslove na tržištu za poljoprivredne proizvode", ističe Bojana Nešić iz poljoprivredna savetodavna stručna služba Užice.

Kovačević ističe da postojimeđusobna korist između e-agrara, odnosno registra poljoprivrednih gazdinstava i popisa. Međutim, popis je sveobuhvatniji i detaljniji.

"Popis sledi samo faktičko stanje na terenu, dakle ono što mu kaže starešina, odnosno ono što mu kaže vlasnik poljoprivrednog gazdinstva i lica koja rade na poljoprivrednom gazdinstvu, a ne sledi dokumentaciju. Dok i agrar traže određene dokumente i onda se tu javljaju ovi problemi, ali sve te greške ili sve, te nasleđene nepravilnosti mogu se uz pomoć popisa rešavati takođe", zaključuje Kovačević.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
popis u poljoprivredi domaća poljoprivreda 1. oktobar Republički zavod za statistiku

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana