Tekst objavljen: 18.10.2022 16:25        


Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje evidentirano je oko 427.000 nezaposlenih, što je u odnosu na septembar, manje za 2,4 odsto, a u poređenju s istim periodom prošle godine za 13 odsto, izjavila je direktorka Sektora NZS za podršku zapošljavanju Neda Milanović

Koje profesije najmanje čekaju na posao?


Istakla je da je najmanje nezaposlenih među IT stučnjacima, medicinarima, i drugim zanimanjima koja su kurentna na tržištu.

Neda Milanović je precizirala je da je oko 35 odsto osoba u evidenciji NZS sa završenom osnovnom školom ili bez nje, da oko 52 odsto evidentiranih ima završeno srednje obrazovanje, a 13 odsto više ili visoko.

Navodi da je prema polnoj strukturi, na evidenciji 56% žena i 44% muškaraca. Prema starosnoj strukturi, broj evidentiranih do 30 godina života je 20%, između 30 i 49 godina nezaposlenih je 42%, a 38% osoba koje traže posao starije je od 50 godina.

Objašnjava i da je među nezaposlenim osobama sa srednjim obrazovanjem najviše gimnazijalaca, odnosno lica sa ekonomskom, mašinskom i elektrostrukom, dok je, kada je o visokom obrazovanju reč, najviše ekonomista, pravnika, mašinskih inženjera.

Istovremeno, najmanje nezaposlenih je među IT stučnjacima, medicinarima i drugim zanimanjima koja su kurentna na tržištu.

Milanovićeva napominje da nezadovoljstvo nezaposlenih radom NSZ nije uvek opravdano, ono je često trenutno i rezultat je izazovne situacije sa kojom se pojedinac susreće.

- U NSZ aktivno radimo sa osobama koje često pripadaju "ranjivoj" kategoriji, koje imaju osetljive životne situacije i teškoće u pronalaženju posla - ističe ona.

Napominje da oko 68% osoba evidentiranih u NSZ, traži posao duže od godinu dana, a preko 90% su lica koja su, iz različitih razloga, teže zapošljiva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ističe i da u NSZ svakom pojedincu pristupaju lično, da savetnici za zapošljavanje redovno obavljaju razgovore sa nazaposlenim osobama i zajedno sa njima traže rešenja i mere koje će rezultirati dobijanjem posla.

- Konkretna pomoć nazaposlenom, podrazumeva analizu njegovih ličnih karakteristika i na osnovu njih pronalaženje dostupnih ponuda posla. Postoji i dodatna podrška koja uključuje različite obuke za aktivaciju u NSZ, odnosno neke od aktivnih mera politike zapošljavanja koje će, uz finansijsku podršku, dovesti do zaposlenja - objašnjava Milanovićeva.

Dodaje da Nacionalna služba za zapošljavanje periodično radi i istraživanja o nivou kvaliteta sopstvenih usluga. Poslednje je, navodi, pokazalo da je zadovoljstvo klijenata i poslodavaca i tražilaca posla, radom NSZ solidno.

Prosečna dužina boravka na evidenciji NSZ je oko pet godina, a postoje i osobe koje dugo godina traže posao, napominje Milanovićeva.

Te osobe se uglavnom suočavaju sa više problema koji se ne odnose isključivo na zapošljavanje, već na lične i socijalne karakteristike, porodične probleme i druge razloge zbog kojih pojedinac ne može dugo da nađe posao.

Milanovićeva naglašava da je u 2021. godini, uz posredovanje NSZ, blizu 46.000 lica sa evidencije dobilo posao, a da je ukupno zaposleno oko 190.000, takođe s evidencije, a bez obzira na to da li je NSZ bila direktan posrednik.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
čekanje na posao profesije posao nacionalna služba za zapošljavanje it sektor zaposlenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana