Tekst objavljen: 12.12.2019 12:10        


Kompanija Mera Invest u vlasništvu Marka Miškovića najveći je poreski dužnik u Srbiji i duguje državi 1,084 milijardi dinara, ili 9,1 milion evra, prema listi najvećih dužnika koju je objavila Poreska uprava

Koje srpske firme najviše duguju za porez?

Mera Invest je kompanija za koju Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi da je iskorišćena za utaju poreza prilikom unosa akcija Preduzeća za puteve Niš iz jedne u drugu kompaniju u vlasništvu Miškovića.

Marko Mišković i njegov otac Miroslav su ove godine zbog ovog slučaja prvostepeno osuđeni na godinu dana kućnog zatvora uz elektronski nadzor, odnosno dve godine i šest meseci zatvora.

Na drugom mestu među aktivnim privrednim licima je Magma Prom iz Šapca sa dugom od 990,4 miliona dinara, ili preko osam miliona evra. Ova kompanija bila je obuhvaćena istragom protiv kompanije Farmakom Miroslava Bogićevića.

Naime, Tužilaštvo za organizovani kriminal uhapsilo je 2017. godine nekoliko zaposlenih u Srpskoj banci zbog sumnje da su nezakonito odobravali kredite Farmakomu i drugim kompanijama koje bi novc prosleđivale Farmakomu čim bi dobile kredit.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Jedna od ovih firmi bila je i Magma Prom, a Tužilaštvo je sumnjalo da je na ovaj način Farmakom nezakonito stekao više od 1,8 milijardi dinara, ili preko 15 miliona evra.

Na trećem mestu na spisku aktivnih dužnika nalazi se Dunav grupa agregati A.D. sa 787,5 miliona dinara duga, na četvrtom Termol iz Beograda sa 772,4 miliona dinara i na petom Prodexim iz Beograda sa 726,1 miliona dinara duga.

Deset najvećih dužnika među aktivnim pravnim licima duguje državi ukupno oko sedam milijardi dinara, ili 59 miliona evra.

Na spisku pravnih lica kojima je privremeno oduzet poreski identifikacioni broj, najveći dužnik je Epolon IBR sa 981 milion dinara duga, pa Slobex Oil sa 946 miliona i Hadži invest sa 902 miliona dinara poreskog duga.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dugovanje za porez srpske firme duguju za porez marko mišković porez dugovanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana