Tekst objavljen: 20.08.2019 11:35        


Nemačko udruženje potrošača "Štiftung varentest" objavilo je istraživanje o uslugama na bankomatima u 29 zemalja sveta i otkrilo najskrivenije bankarske tajne

Koji bankomati u Srbiji su najpovoljniji, a koje treba izbegavati?

Putnicima koji u Srbiji podižu gotovinu najpovoljnije je da koriste bankomate banke Inteza, Komercijalne banke, Poštanske štedionice ili Sberbanke, dok bi trebalo izbegavati bankomate Rajfajzen i AIK banke, preporuka je nemačkog Udruženja za zaštitu potrošača "Štiftung varentest".

Ovo udruženje nedavno je završilo istraživanje o uslugama na bankomatima u čak 29 zemalja sveta i na osnovu toga objavilo imena svih banaka u pojedinačnim zemljama na kojima su usluge najpovoljnije, odnosno onih s kojima bi trebalo biti obazriv.

Zamka sa konverzijom

Potrošačima se posebno ukazuje pažnja zamke u koje mogu da upadnu prilikom podizanja gotovine s bankomata, ali i plaćanja karticom u lokalnoj valuti (u zemlji u kojoj borave). Tako tvrde da je, u slučaju podizanja gotovine, povoljnije da se na bankomatu izabere opcija "bez konverzije", dok se kod plaćanja karticom preporučuje opcija "plaćanje u domaćoj valuti".

Kako prenosi Udruženje potrošača Slovenije, koje je, uz dozvolu nemačkog udruženja, objavilo detaljnije podatke ovog istraživanja, u slučaju da korisnik podiže novac bez konverzije, uslugu će platiti po kursu svoje matične banke, dok se u suprotnom obračunava kurs banke vlasnika bankomata koji je nepovoljniji. "Štiftung varentest" došao je do saznanja da razlika može da ide i do 10 odsto (prema podacima s bankomata u Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Turskoj i Velikoj Britaniji) u zavisnosti od toga koju opciju korisnik izabere.

U slučaju podizanja gotovine povoljnije da se na bankomatu izabere opcija "bez konverzije", dok se kod plaćanja karticom preporučuje opcija "plaćanje u domaćoj valuti". Usluga podizanja novca "bez konverzije" plaća se po kursu matične banke korisnika, a u suprotnom se obračunava kurs banke vlasnika bankomata.

Potrošačka udruženja upozoravaju građane da se van Evrozone na bankomatima obavezno nudi konverzija valuta, kao i da evropski zakonodavac još nije pronašao odgovarajuće rešenje koje bi potrošačima omogućilo da lako provere kurseve i saznaju da li im je jeftinije da plaćaju karticom ili da najpre podignu novac s bankomata, pa plate gotovinom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Tri jednostavna saveta

Nemačko udruženje im nudi i tri jednostavna saveta koja mogu da im pomognu i uštede novac, a to je da uvek plaćaju ili podižu novac u lokalnoj valuti, da izbegavaju Euronet bankomate, kao i da uvek koriste debitnu, a ne karticu za odloženo plaćanje. Velika istraživanja poput ovog koje je obavio "Štiftung varentest" otkrivaju i najskrivenije bankarske tajne i transparentno ih nude potrošačima kako bi ih zaštitili. Tako otvoreno govore i upozoravaju korisnike da se ne oslanjaju na tvrdnje banaka da baš one imaju "zagarantovan fiksni kurs", da nude usluge "bez provizije", jer to može biti samo mamac. Takođe, tvrde da poznato ime banke ili njena tradicija nisu garant da će korisnik proći bez skrivenih troškova.

Koristiti "gugl mape“

Na pitanje kako pronaći bankomat određenog provajdera u stranom gradu, nemačko udruženje potrošača savetuje da korisnici koriste "Guglove mape" za pretraživanje lokacija na kojima se nalaze bankomati.

"Ako u pretplatničkom paketu imate mobilne podatke, određeni iznos je besplatan i u drugim zemljama EU. Izvan EU, međutim, prenos podataka može biti veoma skup, zato bankomate tražite koristeći internet u hotelu", savetuje "Štiftung varentest".

Van Evrozone poseban oprez

Posebna upozorenja potrošačima ovo udruženje nudi u slučaju da putuju van Evrozone, jer u tim zemljama ne važe ista pravila kao i u Evropskoj uniji. Tako neke banke koje posluju van EU naplaćuju i dodatne naknade za podizanje novca s bankomata, što je u EU zabranjeno uredbom o prekograničnim plaćanjima, uključujući i bankomate.

Prema toj uredbi, različitih taksi ne bi trebalo da ima, međutim istraživanje je pokazalo da se ova pravila ipak ne poštuju. Tako su otkrili da se posebne naknade za podizanje novca naplaćuju u Grčkoj i Španiji (dva do tri evra), pa čak i u Nemačkoj, gde se na pojedinim bankomatima ova usluga tarifira čak šest evra.

"Štiftung varentest" podseća da su ovakve naknade neizbežne u zemljama van Evropske unije i savetuju da građani traže bankomate s nižim naknadama (prikazanim na ekranu bankomata).

Šta birati, koga izbegavati?

Nemačko udruženje potrošača na osnovu ovog obimnog istraživanja ponudilo je građanima podatke o najpovoljnijim bankomatima u pojedinačnim zemljama.

Tako savetuju da je u Češkoj najbolje koristiti bankomate Er banke i Faro, dok bi, tvrde, trebalo izbegavati Češku i Moneta mani banku. U Mađarskoj savetuju da potrošači novac podižu na bankomatima CIB banke, Erste i KDB banke, ali da izbegavaju Euronet. U Turskoj, kažu, trebalo bi izbegavati Garanti banksai i Akbank, a novac je, dodaju, najpovoljnije podići na bankomatima Halkbanke, Japi kredi i Zirat banke.

U istraživanju se čak navodi i Tajland, na kome, zaključuje "Štiftung varentest", nema bitne razlike na kom bankomatu se novac podiže.

2 komentara

  1. User image
    Rae 11.07.2021 9:01

    Molim Vas napisite clanak o tome kako i gde podizati novac u Grckoj na bankomatima po najpovoljnijim uslovima. To zanima mnoge koji idu na letovanje.

  2. User image
    Raša 01.12.2021 21:44

    Molim vas napišite članak koji bankomati su u Srbiji najpovoljniji za ljude iz Srbije i iz inostranstva. Hvala

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
najpovoljniji bankomat bankomati istraživanje Srbija evropa Nemačka banca intesa Komercijalna banka banka poštanska štedionica Sberbanka rajfajzen banka aik banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana