Tekst objavljen: 18.12.2019 13:10        


WTTC je objavio izveštaj o turizmu u 73 grada sveta i njegov uticaj na ekonomiju, a susedni Dubrovnik se nalazi na šestom mestu po udelu turizma u ukupnoj ekonomiji grada

Koji gradovi najviše zavise od turista?

Iza Makaoa i Dablina, Dubrovnik je na toj lestvici treći grad na svetu po zavisnosti od potrošnje stranih turista s udelom od 95,7 odsto. Treći je, kako javlja "Poslovni", po intenzitetu turističkog prometa, i pri vrhu je lestvice po udelu radnih mesta u turizmu od 15 odsto, u čemu pak vodi Las Vegas s visokih 50 odsto.

Ova jedina hrvatska gradska destinacija koja se našla u analizi WTTC-a ujedno je, uz tursku Antaliju, gradska destinacija s najvećom sezonalnošću.

Ova 73 grada u studiji predstavljaju oko jedne četvrtine direktnog globalnog BDP u turizmu, direktno generišu više od 17 miliona radnih mesta u sektoru, što predstavlja 5,7 odsto svih radnih mesta u gradovima.

Izveštaj je pokazao da se gradovi, u poređenju s ostatkom turizma, u većoj meri oslanjaju na strane goste, čija potrošnja čini 45 odsto turističke potrošnje u 73 grada, u poređenju s 29 odsto udela u turizmu generalno.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Hong Kong je zabeležio najveću međunarodnu potrošnju posetilaca u 2018. godini u iznosu od 44 milijarde dolara, dok je Dubai prošle godine prihodovao 28 milijardi dolara od stranih turista.

Prihod od turizma u gradovima lani je porastao za 3,6 odsto, više od ukupnog ekonomskog rasta od tri odsto.

Dva najbrže rastuća grada lani su bili Istanbul i Antalija s više od 15 odsto rasta, sledi Moskva s gotovo 14 odsto rasta, zahvaljujući svetskom fudbalskom prvenstvu koje im je donelo 20 odsto više prihoda od stranih gostiju.

Neki gradovi nosioci su turizma za celu zemlju, poput Budimpešte čiji turizam nosi 81 odsto turizma cele Mađarske, Dablina sa 61 odsto udela u odnosu na turizam Irske, Praga koji ostvaruje 50 odsto turističkog prometa zemlje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turizam u gradovima profit od turizma gradovi turizam dubrovnik

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana