Tekst objavljen: 09.05.2022 15:55        


Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić izjavio je sinoć da se ukrajinska kriza negativno odražava na energente, zbog čega je cena goriva u avio-industriji skočila i do četiri puta u odnosu na onu koja je bila kada su čarter-letovi ugovarani

Koliko bi mogli da poskupe turistički aranžmani ovog leta?


"Biće sigurno doplata za gorivo. To može da poskupi aranžmane između 15, 20 pa i 60 evra po karti, zavisi od trenutka kada se gorivo ugovara", rekao je Seničić za Tanjug.

Problem je, kako je rekao, što avio-kompanije ne mogu značajno unapred da kažu cenu, to se saznaje dan, dva, tri pre polaska na put kada se ugovara isporuka goriva za dan polaska.

"Ali verujem da to neće u značajnoj meri umanjiti na broj putnika ove godine. Kada je reč o drumskom prevozu, ta povećanja mogu biti između 10 i 15 evra, jer tu gorivo ne utiče na taj način na cenu kao što utiče avio-gorivo kad je reč o čarter-letovima", rekao je Seničić.

On je dodao da je za očekivati i da delimično poskupe vanpansionske usluge zbog rasta cene energenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Što se tiče epidemijske situacije i turizma, Seničić podseća da je veliki broj zemalja ukinuo protokole za kovid, kao što su Grčka, Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija, Rumunija, Hrvatska, a to najavljuju i Turska, i Egipat.

Posle dve godine, otvara se mogućnost putovanja i u Španiju i Italiju za šta, kako je naveo, postoji interesovanje.

"Pred nama je koliko-toliko normalna turistička sezona", rekao je Seničić.

Seničić kaže i da je oko 60 odsto ponuda za zamenska putovanja do sada iskorišćeno, kao i da veruje da će najveći deo preostalih biti iskorišćeno do kraja godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turizam aranžman za letovanje poskupljenje aranžmana 2022 Aleksandar Seničić YUTA

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana