Tekst objavljen: 26.04.2022 14:40        


Internet oglasi, društvene mreže i lokalni mediji preplavljeni su oglasima u kojima malinari za predstojeću sezonu traže berače nudeći im nadnice koje idu od 6.000 do čak 8.000 dinara

Koliko će ove godina zaista biti dnevnica za branje malina?


Dan rada u malinjaku prošle godine plaćao se 3.000 dinara, piše Blic.

Iz Asocijacije malinara, međutim, upozoravaju da se ne naseda na olaka obećanja o odličnoj zaradi, pogotovo jer je procena da će ovogodišnji rod biti manji za trećinu.

Kako priča Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara i kupinara Srbije, "najlakše je na internetu napisati da su potrebni i obećati lepu sumu", jer je nesporno da deficit berača postoji.

"Nažalost, mnogo je zloupotreba u tim oglasima. I lane smo bili svedoci da su pojedinci obećavali dnevnicu od 6.000 dinara, da bi beračima isplatili upola manju cenu. Upravo takvi domaćini, koji radnike prevare ne samo obećanjem o višoj dnevnici, nego im obezbede samo jedan obrok i smeštaj u nekoj šupi, svake sezone traže nove berače. Pošteni domaćini, koji dva meseca sezone provedu sa svojim radnicima, znaju da će radnik biti sposoban za naporan rad u malinjaku samo ako ima sva tri obroka, normalan smeštaj, kupatilo i toplu vodu, praktično da na rad dođe samo sa svojom garderobom i voljom i budu plaćeni kako im se na početku kaže. Takvi malinari nemaju potrebu za oglasima jer maksimalno ispoštuju berače koje ne menjaju po nekoliko sezona", priča Radović za Blic.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Po njegovim rečima, obećanje nadnice za berače u iznosu od 8.000 dinara je "nenormalno" jer je tolika nadnica majstora u građevinarstvu. Realna dnevnica, uz sve ostale normalne uslove boravka, kako smatra, ove godine može da bude 4.000 - 5.000 dinara.

"Zato molim ljude da ne nasedaju na tako veliki broj oglasa i obećanja o dobroj zaradi. Između ostalog, jer je još uvek pitanje da li ćemo imati šta da oberemo", kaže on.

2 komentara

  1. User image
    Vasilije Živković 26.04.2022 18:39

    Dobar dan iz Novog Sada Sam da li mogu i da li znate gde ima u Novom Sadu da se beru maline,maloletan sam jel mogu ja Da berem?Pozz

  2. User image
    Pajo 23.05.2022 19:48

    I ja

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
poljoprivreda domaća poljoprivreda dnevnice maline branje malina dnevnica za branje malina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana