Tekst objavljen: 20.01.2020 14:55        


Završili smo s prazovanjima posle Nove godine i Božića pa su oni koji su spojili dva praznika, uključujući i vikende, tek od prošle sedmice krenuli na posao

Koliko dana u ovoj godini nećemo ići na posao?

Za neke je praznovanje trajalo dugo, dok drugi smatraju da dobro dođe da se zaposleni odmore, a poslodavci uštede na troškovima proizvodnje.Izračunato je, sabirajući državne praznike, u koje sada spadaju i verski, da ćemo ove godine imati ukupno 13 neradnih dana.

Međutim, znajući da smo već s početka godine spojili Novu godinu i Božić i još produžili do kraja zimskog školskog raspusta, već smo potrošili dane koje nam po kalendaru praznika pripadaju.

Naredni praznik dolazi nam 15. februara, kada se obeležava Dan državnosti, a pošto pada u subotu, prazovaćemo ga i u ponedeljak pa ćemo se odmarati još jedan dan tokom radne sedmice. Ove godine neće se desiti da se poklope Vaskrs i Praznik rada 1. maj, kao što je bilo godina da se ta dva praznika obeležavaju istovremeno.

Vaskrs pada nedeljom, a ove godine je 19. aprila pa se neće raditi u ponedeljak. Ali je državni praznik i Veliki petak, 17. april, i opet ćemo uz dane vikenda imati još dva dana u nedelji kada ćemo biti slobodni. U toku vaskršnjeg praznovanja ni đaci ne idu u školu pa ne treba sumnjati da će neke firme te dane spojiti, što je to bio slučaj od Nove godine do, praktično, 15. januara.

Praznik rada 1. maja je u petak, kada se takođe neće raditi, a drugi dan praznika rada, 2. maj, u subotu, pa ćemo biti oslobođeni dolaska na posao praktično četiri dana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U takav raspored prazovanja jedino ne mogu da se uklope zaposleni u trgovini i ugostiteljstvu. U dane praznika u današnje vreme ne može se zamisliti da kafić ili prodavnice budu zatvoreni jer baš u to vreme dokolicu prekrađujemo odlaskom u velike tržne centre i kafiće na čašicu razgovora.

U zemljama u regionu, recimo u Hrvatskoj, u 2020. godini biće 11 neradnih dana, a u Crnoj Gori 14.

Dalje od nas, na primer Nemačka ima 11 neradnih dana kada obeležava nacionalne (savezne) praznike, ali po federalnim državama i lokalno taj broj neradnih dana poraste i do 27. Austrijanci imaju 16 dana samo prema nacionalnom (saveznom) kalendaru, a dodatno po koji dan imaju i lokalno. Španija ima svega osam neradnih dana koji važe za celu državu, ali se mnogo praznika obeležava po regionima i gradovima posebno.

Gledajući kako je to kod drugih, reklo bi se da smo u prazanovanju blizu Nemcima i Austrijancima jer nam na praznovanje praktično otpadne tridesetak radnih dana u godini. Međutim, imajući u vidu njihov životni standard, daleko smo ispod njih, ali nas na nerad podstiču i poslodavci.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
neradni dani radni dan 2020 posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana