Tekst objavljen: 11.01.2023 14:15        


Evo gde građani Srbije najviše žele da otputuju

Koliko je turističkih vaučera podeljeno do sada?

Za manje od dva dana podeljeno je svih 100.000 vaučera za subvencionisani odmor u Srbiji, dok su među izabranim destinacijama najzastupljenije banje.

Podela vaučera veliki je stimulans razvoju domaćeg turizma, zbog čega je ta mera nastavljena i ove godine, navode iz Ministarstva turizma i omladine. Napominju da se to potvrđuje i kroz ogromno interesovanje i građana i ugostitelja, ali i time što vlasnici turističkih objekata koji su radili u sivoj zoni sad prelaze u legalne tokove.

Građanima je na raspolaganju ukupno 100.000 vaučera, pojedinačna vrednost im je 5.000 dinara, a daju se za usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima u trajanju od najmanje pet noćenja. Ministar turizma i omladine Husein Memić kaže da će vaučeri moći da se iskoriste do 20. novembra, ali i da ima jedna novina u ovoj vrsti subvencija za starije građane.

Prema njegovim rečima, vlada će u toku godine odlučiti da li će povećati broj vaučera, kao što je to bio slučaj 2022. kada je izdato ukupno 350.000 vaučera.

Ministar je naveo da je prošle godine od stranih turista najviše bilo Rusa, zatim Turaka, građana BiH i Nemačke, ali i da su vaučeri oživeli mnoge turističke destinacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Memić je istakao da su za ovu godinu budžetom planirana 822 miliona dinara za turizam, što je 20 odsto više nego prošle godine, te najavio i značajno ulaganje u turističku infrastrukturu Vojvodine.

Prema podacima resornog Ministarstva, do sada je među prijavljenima najviše penzionera, više od polovine. Subvencionisano korišćenje usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima ne može se ostvariti u mestu prebivališta, dok studenti ne mogu da koriste vaučer ni u mestu studiranja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
husein memić domaći turizam turistički vaučeri vaučeri za subvencionisani odmor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana