Tekst objavljen: 31.08.2020 12:05        


Izdavanje stanova na dan sve do prošlog leta bilo je unosan posao u velikim gradovima, ali i u tom delu privredne stvarnosti epidemija kovida-19 napravila je štetu pošto su stanodavci obično izdavali nekretnine turistima kojih sada nema

Kratkoročno izdavanje stanova je u krizi

Iz agencija koje se bave posredovanjem u izdavanju stanova kažu da su se vlasnici nekretnina zbog višemesečne epidemije opredelili za dugoročno izdavanje stanova, a malobrojni koji su i dalje ostali u poslu, privređuju na pozitivnoj nuli. Oni koji su taj posao batalili i odlučili da izdaju stanove na duži rok, u agencijama kažu da su to uglavnom vlasnici koji imaju jednu nekretninu, a oni koji i dalje rade su posednici više stanova, kuća i vikendica i od rentiranja ostvaruju egzistenciju. U agencijama procenjuju da takvih objekata za kratkoročno izdavanje gostima ima više stotina.

Do 80 evra zakup dnevno

U agencijama navode da cene izdavanja zavise od opremljenosti nekretine i lokacije i da se kreću od 20 do 70 i 80 evra na dan.

– Očekivali smo da će kratkoročno izdavanje stanova, zbog nedostatka gostiju, pojeftiniti, ali se to nije dogodilo – kazala je Danijela Sabljov iz agencije „IMMA nekretnine”. – Ranijih godina cene su uvek skakale uoči Egzita, ali ove godine festivala nema, a cene su ostale na lanjskom nivou. Verovatno zato što su vlasnici dosta novca uložili u nekretnine i što ih dobro održavaju, pa vode računa o tome da ne budu u gubitku.


Vladimir Rafailović iz novosadske agencije „Real house” kaže da su prošlog leta u proseku stanovi bili u zakupu 20 dana, dok su sada znatno kraće.

– Zatvaranje granica, nedolazak stranih turista i naših radnika na privremenom radu u inostranstvu i neodržavanje muzičkog festivala Egzit su razlozi zašto se sada stanovi slabije izdaju – naglašava Rafailović. – Sve do letos naši gastarbajteri provodili su ovde ceo godišnji odmor, i da ne bi bili rodbini na teretu, iznajmljivali su stanove, vikendice i kuće po dve do tri sedmice. Dolazi su i žitelji iz okolnih zemalja, ali ne turistički, već da za sedam do deset dana obave lekarske preglede. Bilo je i gostiju u tranzitu, na dan-dva, koji su odsedali u iznajmljenim stanovima da bi predahnuli od puta i nastavili dalje. Sada tih ljudi nema, boje se bolesti i slušaju preporuke, pa ovo leto provode kod kuće, a stanodavci koji se nisu preorijentisali u poslu preživljavaju od onih malobrojnih i hrabrijih domaćih gostiju, iščekujući da se situacija u vezi s epidemijom stabilizuje.

30 odsto popunjenost ovog leta

Vlasnici nekretnina na dan nisu baš spremni da s javnošću podele iskustvo o trenutnim poslovnim problemima, a oni malobrojni uglavnom kažu da posao ne cveta, ali da im je popunjenost tokom meseca oko 30 odsto, što je dovoljno da se plate računi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Po rečima agenata iz agencije „Vinson” u Novom Sadu, situacija na tržištu izdavanje stanova po danima promenila se čim je naišao prvi talas epidemije u martu, i od tada posao stoji, jedino što je bilo gostiju tokom juna, doduše ne kao prošle godine u istom periodu.

20 dana u mesecu u proseku prošlog leta bila popunjenost stanova

Epidemija koronavirusa poremetila je celokupnu turističku privredu pa se kriza oseća i u ovom delu, kažu u agenciji „Vinson”. Ima privrednika u Novom Sadu koji su apsolutno posvećeni gostima, koji su nekretnine kategorizovali i, osim u agenciji, ponudu objavljuju i na sajtu booking.com, i sada su u problemima, kao i stanodavci koji samo preko agencija traže goste nakratko. Ni jednima i drugima nije lako, stranih gostiju nema, a domaći slabo dolaze.

Branka M., koja izdaje stan u blizini Futoške pijace kazala je da ima malo gostiju, ali da je za to delom i sama odgovorna.

– Nisam htela da po svaku cenu imam popunjen smeštaj – kazala je Branka M. – Tokom prvog talasa epidemije nisam primala goste, mada su se javljali i želeli da provedu vikend, pa i karantin, u Novom Sadu. Sada imam troje gostiju iz Bora, na nekoliko dana, a kada oni odu, čekaću druge. Uglavnom tokom meseca stan mi bude zauzet sedam do deset dana

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nekretnine stanovi izdavanje stanova stan na dan novi sad

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana