Tekst objavljen: 05.10.2022 13:45        


U ovom trenutku bi klijenti, zbog neizvesnosti, ukoliko im banka daje mogućnost trebalo da prihvate prelazak na fiksnu kamatu, u zavisnosti u kom su periodu otplate kredita - rekao je profesor Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović, istakavši da ne treba očekivati nikakva posebna smanjenja kamate

"Krediti sa fiksom kamatom su u ovom trenutku sigurniji"


On smatra da je Srbija na vreme prepoznala opasnost od inflatornog dolara i da je spoljni dug uglavnom u evrima.

Američki FED je povećao kamate na preko tri odsto, a slično čine i Britanska i Evropska centralna banka. Ismail Musabegović ističe da trend povećanja kamata centralnih banaka odmah utiče i na međubankarske, odnosno euribor, belibor, libor ili bilo koju kamatu koju banke imaju između sebe.

- Ceo trend je takav, inflacija je nešto jako opasno i slično je kao pritisak kod čoveka - ako se ne stavi pod kontrolu kad počne da raste, može doći do srčanog ili moždanog udara. Tako je i s inflacijom - teško ju je iskoreniti kad jednom uđe u sistem - upozorava Musabegović.

Po njegovim rečima, jedna od mera kojom se pokušava stavljanje inflacije pod kontrolu je referentna kamatna stope centralne banke. On ukazuje i da je drastičan i neuobičajeno veliki rast američkih kamata koje su sad skoro 3,5 odsto i da to govori da je na pragu neka kriza.

- Ako se pogledaju berze - kada pada zlato, raste dolar. Kada centralna banka Sjedinjenih Američkih Država poodigne kamatu, oni pojačavaju dolar i on je inflatoran za sve ostale. Tako se sada, i pred toga što cena nafte miruje, čak je i u padu, ne može osetiti taj efekat jer je dolar obračunska jedinica u kojoj je nafta. Dakle, dolar raste i anulira pad cene nafte tako da je to i dalje inflatorni pritisak što se tiče energenata, hrane, sirovina... - ukazao je Musabegović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


On je ocenio da je Srbija na vreme prepoznala opasnost od dolara - spoljni dug je uglavnom u evrima, a manji deo, deset procenata, u dolarima. On je ukazao da je Narodna banka Srbije na vreme počela da povećava referentnu kamatnu stopu i da će je i dalje povećavati, sve dok se inflatorni pritisak ne smanji.

- Imali smo poljoprivrednu sezonu koja je donekle trpela u avgustu, do suša, sada se nadam da će kiše obnoviti akumulaciju, tako da ćemo imati dovoljno struje. A ako bude kišna jesen, biće je i za izvoz - očekuje Musabegović.

On je istakao da će građanima koji imaju kredite s varijabilnim kamatnim stopama rata biti povećana.

- Nije lako proceniti koliko će to povećanje biti na kreditu od 50.000 evra uz rok otplate od 25 godina, zato što je oročenost bitna. Kod fiksne mesečne rate od, recimo, 250 evra u dinarskoj protivrednosti, ako se ništa ne promeni, veći deo rate odnosi se na otplatu kamate, te je taj deo osetljiv na promene - ukazuje Musabegović, dodajući da će klijente koji imaju kredit 10 i više godina, promene euribora mnogo manje pogoditi.

Musabegović očekuje da će NBS napraviti neki plan zaštite korisnika kredita.

- Ako neko ko već ima kredit koji košta 4,5 procenata, a banka daje mogućnost da se pređe na fiksnu kamatu, koja bi bila 5,5 posto, to treba da iskoristi. Mislim da u ovom trenutku, zbog neizvesnosti, može da se pređe na fiksnu kamatu, ali to zavisi i od toga u kom je periodu otplata kredita. Ako je u kasnijem, nema potrebe, a ukoliko je u pitanju rani period, može se preći na fiksnu kamatu - savetuje Musabegović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
euribor krediti u evrima ismail musabegović fiksna kamatna stopa fiksna kamata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana