Tekst objavljen: 20.11.2021 12:00        


Turska lira je pala na novi rekordno nizak nivo nakon što je centralna banka, treći mesec zaredom, smanjila troškove zaduživanja. To smanjenje kamatnih stopa izaziva dalje podrivanje stabilnosti cena i valute

Lira oslabila čak 20% za tri meseca


Lira je oslabila 4,1 odsto u odnosu na dolar, produžavajući najveći pad vrednosti jedne valute u odnosu na drugu, na tržištima u razvoju ove godine. U oktobru se desio skok cena za 20 odsto, što je poslednji put viđeno nakon valutne krize pre tri godine.

Pod pritiskom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, centralna banka je od septembra snizila kamatne stope za četiri procenta, odnosno 400 baznih poena, što je dovelo do realnog prinosa valute znatno ispod nule.

Politika u Turskoj takođe ostavlja liru podložnom daljem rastu američkog dolara i višim prinosima trezora kako špekulacije rastu. Američke Federalne rezerve bi mogle pooštriti politiku ranije nego što se očekivalo. Dolar je ove nedelje porastao na najjači nivo u više od godinu dana u odnosu na korpu sličnih valuta, stvarajući pritisak na rizičnije valute tržišta u razvoju, koje su imale koristi od izuzetno labave politike u razvijenom svetu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Lira je izgubila oko trećinu svoje vrednosti u odnosu na dolar od decembra i spremna je za deveti gubitak uzastopno godišnje. Oslabila je više od 20 odsto otkako je centralna banka počela da smanjuje stope u septembru.

To odražava rastuću zabrinutost da produžena slabost valute rizikuje destabilizaciju ekonomije, čiji je spoljni dug 446 milijardi dolara, što je više od polovine prošlogodišnjeg bruto domaćeg proizvoda Turske od 720 milijardi dolara.

Turske kompanije i vlada moraju da otplate 13 milijardi dolara duga u stranoj valuti u poslednja dva meseca ove godine. Više od polovine – osam milijardi dolara – trebalo bi da dospe u novembru, što je najveći iznos koji dospeva u narednih 10 meseci, prema poslednjim dostupnim podacima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
oslabila lira turska lira turska pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana