Tekst objavljen: 17.07.2023 15:15        


U Srbiji je u prvoj polovini ove godine osnovano 27.579 privrednih subjekata i to 5.092 privredna društva i 22.487 preduzetnika, objavila je Agencija za privredne registre

Manje novih firmi, više preduzetnika u Srbiji


Osnovano je za 11,07 odsto više preduzetnika i za 9,34 odsto manje privrednih društava u poređenju sa istim periodom 2022. godine.

Najveći broj novih privrednih društava je osnovano u oblastima nespecijalizovane trgovine na veliko, izgradnje zgrada, konsultantskih usluga i računarskog programiranja.

Novoosnovanih preduzetnika je najviše iz oblasti konsultantskih usluga, ugostiteljstva, računarskog programiranja, zatim frizera i kozmetičara.

Iz Registra je izbrisano 17.751 privrednih subjekata, od čega 6.090 privrednih društava, što je tri i po puta više nego u prvoj polovini prošle godine, i 9,9 odsto manje preduzetnika, odnosno 11.661.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„Povećanje broja obrisanih društava u ovom periodu posledica je brisanja 4.196 društava koje je sprovedeno u toku aprila, nakon okončanog postupka prinudne likvidacije koji je propisan Zakonom o privrednim društvima“, objasnila je APR.

Najviše obrisanih firmi je iz oblasti trgovine, pružanja konsultantsklih usluga, izgradnje objekata, drumskog prevoza tereta, računarskog programiranja, dok je obisano najviše preduzetnika koji su se bavili ugostiteljstvom, pružanjem konsultantskih usluga, kao i frizera i kozmetičara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
biznis pokretanje biznisa preduzetništvo preduzetništvo u srbiji agencija za privredne registre

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana