Tekst objavljen: 05.08.2021 15:55        


Sve više kompanija plaća influensere, odnosno osobe koje su poznate na društvenim mrežama, da reklamiraju njihove proizvode

Marketing preko Influensera - industrija koja će iduće godine vredeti 15 milijardi dolara


Ova marketinška industrija beleži veoma tako brz rast, da se procenjuje da će do 2022. godine vredeti 15 milijardi dolara.

Kako funkcioniše influenserski marketing?

Prvo treba pronaći adekvatnu osobu za reklamiranje svojih proizvoda. Koliko je bitno detaljno istražiti određenog influensera i unapred predvideti sve rizike poslovanja sa njim, mogli smo videti primeru domaćeg jutjubera Bake Praseta. Mnoge kompanije su se prvo otimale o njega, iako je bio sklon pravljenju skandala, a kada je u tome preterao, masovno su ga napuštale i ograđivale se od njegovih stavova, pokušavajući da očuvaju sopstveni rejting.

Dakle, dobar influenser mora da sa zna da “se ponaša”, da bude profesionalac koji ima iskustva u održavanju interesovanja publike, odnosno da ne bude zvezda koja je samo jednom zasijala na nebu. Potrebno je da tu osobu prate na hiljade, pa i milioni ljudi. Kada uspete da ga nađete, treba ga nagovoriti da reklamira baš vaš proizvod. A kada ga nagovorite, slede pregovori o plaćanju. Neki od influensera prihvataju isplatu u proizvodima kompanija koje reklamiraju, a neki samo onu u novcu. Pregovaračka moć influensera najviše leži u njihovoj slavi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Primera radi, fudlaber Kristijano Ronaldo, koga nije potrebno posebno predstavljati, naplaćuje 1,6 miliona dolara pominjanje nekog brenda na svom instagram profilu.

Međutim, ne morate biti najbolji fudbaler sveta da biste naplatili svoje postojanje na društvenim mrežama. Najveći broj influensera su obični korisnici koji su se proslavili baš upotrebom društvenih mreža, a ne u drugim delatnostima. To mogu biti devojke koje snimaju tutorijale kako se našminkati ili kako namestiti frizuru, fitnes treneri koji dele svoja znanja sa celim svetom, duhoviti tviteraši čiji humor često bude viralan, poznati mladi gejmeri koje mladi obožavaju itd.

No, saradnja sa njima često nije lakša nego sa fudbalskim ili filmskim zvezdama, koje imaju svoje kaprice. Iz PR agencija koje sarađuju sa influenserima će vam, između redova, reći da i oni ponekad imaju nerealne zahteve i da veoma često precenjuju sebe.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
influenseri online marketing influenserski marketing baka prase marketing društvene mreže

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana