Tekst objavljen: 06.04.2024 9:00        


Navršava mesec dana od kako je omogućen slobodan protok radne snage na Zapadnom Balkanu

Mesec dana slobodnog protoka radne snage na Zapadnom Balkanu


Tehnički protokoli potpisani u Skoplju omogućili su uspostavljanje i početak funkcionisanja zajedničkog tržišta rada Otvorenog Balkana i najbolji su odgovor na potrebe privrede regiona.

Uspostavljanje zajedničkog tržišta rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koje je otpočelo 1. marta, doneće višestruke koristi građanima, privredi i ekonomiji regiona u celini.

Građani Srbije od petog marta na portalu elektronske uprave mogu da kreiraju sopstveni identifikacioni broj Otvorenog Balkana što je prvi korak da se pristupi jedinstvenom tržištu rada.

"Prvi efekti na privredu Srbije su već vidljivi. Do 2. aprila 2.239 građana je zatražilo ID broj. Privrednici su veoma zainteresovani za radnike iz ove dve zemlje. Najveće interesovanje vlada za sektore građevinarstva, poljoprivrede i ugostiteljstva", rekao je za RTV rukovodilac Centra za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije Aleksandar Radovanović.

Građani bez posebnih procedura mogu da se zapošljavaju u druge dve države, pod istim uslovima kao i državljani tih zemalja, a kompanije, lokalne i strane, koje posluju u zemljama Otvorenog Balkana u prilici su da kadrove koji im nedostaju pronađu na susednom tržištu, bez papiroloških i institucionalnih barijera.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Za 69 odsto je povećana razmena sa Albanijom i 54 odsto sa Severnom Makedonijom, 1,7 milijardi evra je ukupan iznos u 2023 godini", dodao je Radovanović.

Mogućnost da se zaposle u zemljama okruženja smanjiće potrebu i želje naših ljudi da odlaze van regiona, a ublažiće i ogroman problem s odlivom kadrova.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
otvoreni balkan zapadni balkan bivša jugoslavija Srbija albanija Severna Makedonija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana