Zvanični kurs Evra za dan 28.07.21. :: 117.5637 rsd
Tekst objavljen: 22.05.2020 12:10        


Sa proglašenjem vanrednog stanja, uveden je moratorijum na otplatu kredita od tri meseca, koji ističe sa 1. julom. Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, kaže za RTS da se 94 odsto građana prijavilo za moratorijum

Moratorijum na kredite tražilo 94% građana

Vladimir Vasić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, objasnio da je po donošenju pravila o moratorijumu postojalo mnogo pitanja i neizvesnosti, pa je prilikom prijave građana radio psihološki momenat.

Za moratorijum se prijavilo 94 odsto građana i oko 93 odsto privrednika. Veliki privrednici nastavili su da plaćaju kredite jer imaju rezervu sredstava.

"Građani su izabrali zastoj jer je to psihološki momenat, jer se nije znalo šta će se desiti. Sada je izvesnije šta se dešava tako da je prirodno da nastavi da se plaća", objasnio je Vasić.

Što se tiče stambenih kredita, većina građana je odabrala da nastavi da ih plaća. Oni koji nisu, navodi Vasić, moraju da se dogovore sa bankom i za oko dan-dva proces se nastavlja.

Po završetku moratorijuma, Vasić ne očekuje probleme osim u oblasti turizma i ugostiteljstva, koji su najviše pogođeni krizom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prema njegovim rečima, veliko interesovanje vlada za kredite države.

"Prijavilo se oko 4.600 klijenata, što je oko 89 odsto mikro i malih preduzetnika, a srednjih oko 11 odsto", rekao je generalni sekretar Udruženja banaka.

Očekuje da prva sredstva privrednicima budu isplaćena u narednih sedam do deset dana.

1 komentar

  1. User image
    emi 23.05.2020 14:34

    Prosli mesec nisu skidali kredit ,Ali ovaj mesec skidali ,a moratorijum traje jos,a sad niko ne vraca pare,onda kakav moratorium,zasto sam trazila,zasto rekli Da traje 1.jula?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Udruženje banaka Srbije vladimir vasić moratorijum na otplatu kredita vanredno stanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana