Zvanični kurs Evra za dan 02.08.21. :: 117.5635 rsd
Tekst objavljen: 27.05.2021 14:15        


Iako je pandemija koronavirusa usporila privredni rast u celom svetu, IT industrija beleži veliki rast. Beograd i Novi Sad su domaći centri informacionih tehnologija. Kako manji gradovi nalaze svoje mesto na mapi zanimljivih odredišta za mlade IT stručnjake?

Može li na severu Bačke da se razvije novi veliki IT centar?

Može li grad salaša i tamburaša postati regionalni centar IT industrije? Klaster dvadesetak subotičkih firmi, koji već zapošljava oko 500 visokokvalifikovanih radnika sa platom većom od 1.000 evra, pokrenuo je inicijativu "IT Subotica 2030".

"Projekat treba u narednih 10 godina da doprinese jačanju IT zajednice, struke, privrede, obrazovanja u Subotici, da napravi dobru spregu za mlade – obrazovanja, praksi, rada i kompletno života", navodi Branimir Gajić, direktor "Infostud" grupe iz Subotice.

Džordž Salfeld iz Švedske osnovao je kompaniju u ovom gradu. Kaže da IT eksperti u svetu beže iz velikih gradova i da Subotica ima ogromnu šansu da bude dijamant u ponudi za mlade ljude.

"Mi smo ovde da nađemo specijaliste i da razvijamo dugoročni posao. Mnoge velike svetske kompanije svoje sektore istraživanja i razvoja premeštaju negde gde je mirno okruženje i harmonija i mi to pokušavamo da napravimo u Subotici. Imate fantastičnu prirodu, klima je dobra, imate smirenost i mnogo eksperata i oni privlače i druge stručnjake", navodi Džordž Salfeld, direktor preduzeća "Auksaliti" u Subotici.

IT industrija u Srbiji beleži velike stope rasta i sada stvara gotovo šest procenata BDP-a. To je stvorilo ogroman broj radnih mesta i šansi za rad u svojoj zemlji i od kuće.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"U IT industriji postoji veliki prostor za zapošljavanje novih ljudi. Naša kompanija će u narednom periodu potpisati ugovore za tri stipendije sa studentima Ekonomskog fakulteta i Više tehničke škole u Subotici", napominje Mladen Prijić, direktor subotičke firme "Konkordsoft".

Subotica ima dobru bazu za mlade stručnjake u obrazovnom sistemu koji je svestan značaja povezivanja sa privredom.

"Životno smo zainteresovani da Subotica bude grad interesantan za mlade ljude. Naš je interes da se razvijamo, da obrazujemo stručnjake za IT sektor, ova inicijativa je odlična za nas", kaže Igor Firstner, direktor Više tehničke škole u Subotici.

Kvalitetno okruženje za život mladih stručnjaka i njihovih porodica danas podrazumeva i uspostavljanje visokih ekoloških standarda i zanimljiv društveni i kulturni život grada.

IT klaster potražiće podršku u gradskim strukturama da bi Subotica mladim stručnjacima iz celog sveta postala atraktivno mesto za život.

1 komentar

  1. User image
    Uros 27.05.2021 18:32

    Je l' kao i onaj u Inđiji?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Konkordsoft Auksaliti Subotica domaći IT sektor it sektor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana