Tekst objavljen: 28.02.2024 14:55        


Iako se u javnosti stekao utisak da je veliki broj građana dobio neopravdano uvećane januarske račune za struju, broj reklamacija pokazuje da se one kreću u granicama proseka odnosno da je EPS primio 14.574 u februaru, što je 0,4 posto od ukupnog broja izdatih računa. Pri tom je 60 posto žalbi neosnovano

Na šta su se građani najviše žalili EPS-u poslednjih dana?


Drugim rečima, žalbe na utrošenu električnu energiju i greške prilikom obračuna, prema podacima EPS-a, nisu značajno uvećane od prethodnih mesecima da po komentarima na društvenim mrežama ali i pozivima redakciji nezadovoljnih građana, se stekla drugačija slika.

Jedan od mnogobrojnih poziva redakciji “Blic Biznisa” je bio od Beograđanke S.Š. koja je tvrdilada joj je račun za struju veći za 50 odsto u poređenju sa decembarskim.

- Nismo bila tu od Nove Godine do 25. januara i potrošnja koja mi je obračunata je nelogična jer25 dana nisam potrošila nijedan kilovata po računu oni su uvećani za 50 posto. Ovo nije prvi put da mi se umesto stvarnih upisuju izmišljeni kilovati i odgovorno tvrdim da oni što očitavaju brojila u opštini Zvezdara to ne rade kako treba odnosno da pišu kako im padne na pamet. To EPS mora da reši jer greške tih ljudi padaju na teret samoj kompaniji - objasnila je S.Š.

Iz EPS-a za “Blic Biznis” ne spore da ima reklamacija i za januarske račune kao i to da postoje greške u očitavanju brojila.

- Tokom februara primljene su 14.574 reklamacije, što je 0,4 odsto od ukupnog broja izdatih faktura za januar. Od tog broja, do sada je rešeno 6.609, od čega je 3.910 reklamacija, odnosno 60 odsto bilo neosnovano.Broj reklamacija ne odstupa od prosečnog.Oko 80 odsto reklamacija odnosi se na poslove koji su u nadležnosti Elektrodistribucije Srbije. To je pogrešno očitano ili neočitano brojilo, sumnja u ispravnost brojila, učešće više i niže tarife, obračunski period, obračunata snaga, prigovori na kvalitet isporučene energije -kažu iz PR službe EPS-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


“Blic” je EPS-u dostavio i račun M.G. iz Novog Sada koja navodi da joj jepogrešno obračunat dug iz prethodnog perioda i potrošene struje u januaru.

- Račun koji sam dobila za januar jasno pokazuje da zbir prethodnog dugovanja i zaduženje za obračunski period nije tačan. Naime,moj dug iz prethodnog perioda je bio 403,50 dinara a ukupno zaduženje za januar 8.133,48. To je ukupno 8.536,98 dinara a meni u računu stoji da treba da platim 9.011,46 dinara. Znači,500 dinara mi je više naplaćeno, što je nedopustivo i ja sam uputila reklamaciju - navela je M.G.

Međutim, iz EPS-a kažu da joj se reklamacija neće uvažiti jernije sagledala i još jedan deo koji se obračunava.

-U konkretnom slučaju koji ste dostavili, ne radi se o pogrešnom obračunu, većkupac prilikom sabiranja nije uzeo u obzir stavku ZP(zajednička potrošnja, čiji se iznos nalazi na poleđini računa), a stavka V sadrži stavke A+B i ZP). U ovom slučajunema osnova za reklamacijuzbog pogrešnog sabiranja- objašnjavaju iz PR službe EPS-a.

nače, u slučaju da građani smatraju da im je račun neispravan, mogu podneti prigovor pisanim putem na adrese sa računa, na šalterima EPS-a, pozivom kol centra i elektronskim putem: reklamacije@eps.rs.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Elektroprivreda Srbije (EPS) računi za struju reklamacije veći račun za struju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana