Tekst objavljen: 01.02.2020 9:00        


Dinarska i devizna štednja su i tokom 2019. godine beležile konstantan rast iz meseca u mesec i krajem godine dostigle su svoje najviše nivoe, što potvrđuje poverenje građana u domaći bankarski sistem, saopštili su iz Narodne banke Srbije (NBS)

NBS: Dinarska štednja i dalje isplativija od devizne

Dinarska štednja nastavlja ubrzano da raste - krajem 2019. godine iznosila je 79,5 milijardu dinara, odnosno za 30% (za 18,4 milijardi dinara) je bila viša u odnosu na kraj 2018. i više nego četiri puta veća u poređenju sa krajem 2012. Rast dinarske štednje u 2019. godini je najveći godišnji rast od kako se prate podaci.

I devizna štednja stanovništva nastavlja da raste, tako da je nakon povećanja za 0,6 mlrd EUR u 2018. godini, tokom 2019. godine povećana za 0,8 mlrd EUR, dostižući na kraju godine rekordan iznos od 10,8 mlrd EUR.

- Kontinuirani rast štednje tokom poslednjih sedam godina obezbeđen je zahvaljujući povoljnom makroekonomskom ambijentu, postignutoj stabilnosti cena i relativnoj stabilnosti kursa dinara prema evru. Od kraja 2012. godine do oktobra 2013. godine međugodišnja inflacija je smanjena sa 12,2% na 2,2% i od tada se kreće na niskom i stabilnom nivou koji je u proseku ispod 2,0% (preciznije, 1,9%). Relativna stabilnost dinara prema evru postala je "nova normalnost". Devizni kurs je krajem 2019. godine bio na sličnom nivou kao početkom avgusta 2012. godine, a devizne rezerve su krajem godine iznosile 13,4 mlrd. evra, što je njihov najviši nivo krajem godine od kada se mere (2000. godina). Sprovođenje Strategije za rešavanje pitanja problematičnih kredita od 2015. godine rezultiralo je smanjenjem učešća problematičnih kredita u ukupnim kreditima na nivo od 4,1%, čime su banke oslobođene još jednog od nasleđenih tereta prošlih vremena i otvoren je prostor za zdrav kreditni rast koji treba da doprinese održivom rastu srpske privrede - saopštili su iz NBS.

Narodna banka Srbije se, zajedno s Vladom Srbije, zalaže za dalji rast dinarske štednje, kao važne komponente rasta baziranog na zdravim finansijskim osnovama. Zbog toga Narodna banka Srbije nastavlja da promoviše i podržava štednju u domaćoj valuti, kao i da ukazuje na njenu veću isplativost u odnosu na deviznu štednju putem redovnih (polugodišnjih) analiza.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Analiza isplativosti štednje oročene na godinu dana i zanavljane u periodu od sedam godina pokazala je da bi štediša koji je štedeo u dinarima na ulog od 100.000 dinara u decembru 2019. godine dobio preko 30.000 dinara (oko 260 EUR) više od štediše koji je u istom periodu na deviznu štednju u evrima položio protivvrednost navedenog iznosa od 100.000 dinara.

Štediša koji je u poslednjih godinu dana štedeo u dinarima, na ulog od 100.000 dinara, dobio oko 3.000 dinara (ili oko 25 EUR) više u odnosu na štedišu koji je u istom periodu na deviznu štednju u evrima položio protivvrednost navedenog iznosa od 100.000 dinara.

Isplativost dinarske u odnosu na deviznu štednju veća je, ne samo za godišnje oročavanje, već i za štednju oročenu na kraće i na duže rokove. Tokom prethodnih sedam godina, u slučaju oročavanja depozita na tri meseca, dinarska štednja je bila isplativija od štednje u evrima u oko 85% posmatranih tromesečnih potperioda, dok je kod oročavanja depozita na dve godine, dinarska štednja bila isplativija od štednje u evrima u svim posmatranim dvogodišnjim potperiodima oročenja.

- Ukazivanje na veću isplativost dinarske u odnosu na deviznu štednju, deo je strategije dinarizacije finansijskog sistema Srbije koja je jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije i Narodne banke Srbije. Kao jedan od preduslova za održiv privredni rast baziran na domaćim izvorima, veći stepen dinarizacije finansijskog sistema pojačava otpornost na rizik promene deviznog kursa, a monetarnu i fiskalnu politiku čini efikasnijom - navode iz NBS.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
devizna štednja dinarska štednja štednja novca Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana