Tekst objavljen: 02.03.2023 15:20        


U kupoprodajnim ugovorima o prometu nepokretnosti u Republici Srbiji uglavnom su zastupljene dve valute: dinar i evro, dok ostale valute imaju učešće od samo 0,1 odsto

Nekretnine u Srbiji se sve češće plaćaju u evrima


U 2022. godini, ukupno, u valuti evro bila je izražena cena u 87 osto kupoprodajnih ugovora, što je za 2 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Kupoprodajni ugovori posebnih delova objekata su u 95 odsto slučajeva bili izraženi u evrima, kupoprodajni ugovori objekata 89 odsto i kupoprodajni ugovori zemljišta 77 odsto.

Posmatrano po godinama, u periodu od 2019. do 2022. godine, broj kupoprodajnih ugovora izraženih u valuti evro beleži rast u odnosu na nacionalnu valutu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Na osnovu prikupljenih podataka iz kupoprodajnih ugovora, u 2022. godini 11 odsto svih nepokretnosti je plaćeno iz kreditnih sredstava, što je za 2 procentna poena manje u poređenju sa 2021. godinom.

Iz kredita se najčešće plaćaju stanovi. U 2022. godini 26 odsto stanova u Republici Srbiji je plaćeno kreditnim sredstvima, što je za 5 procentnih poena manje u poređenju sa 2021. godinom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
plaćanje nekretnina evri nekretnine cena nekretnina stambeni krediti dinari

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana