Tekst objavljen: 13.08.2023 18:00        


Većina proizvođača je postavila 2030. godinu kao granicu za prestanak proizvodnje vozila s unutrašnjim sagorevnjem

"Nema dovoljno litijuma za sve planirane električne automobile"


Industrija litijuma, kojom dominira Kina, treba da uloži 116 milijardi dolara do 2030. da bi ispunila ciljeve koje su postavile vlade i proizvođači automobila. Nedostižna brojka, tvrde stručnjaci u nedavnom istraživanju.

"To je gotovo nemoguće i definitivno je trka s vremenom", izjavili su iz Benchmarka, firme koja je pripremila studiju.

Tih 116 milijardi dolara bi trebalo da ide na izgradnju novih rudnika i rafinerija, kao i na proširenje postojeće imovine. Uzimajući u obzir ciljeve proizvodnje električnih vozila, kao i podatke Međunarodne agencije za energiju o politikama svake zemlje, bilo bi potrebno 5,3 miliona tona litijum karbonata. Brojka znatno iznad trenutne dostupnosti ovog ključnog materijala.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Većina proizvođača je postavila 2030. godinu kao granicu za prestanak proizvodnje vozila s unutrašnjim sagorevnjem. Konsultantska kuća predviđa da će za ispunjenje tog cilja biti potrebno 7,0 TWh (terawatt-sati) baterija. Problem je što prognoza proizvodnje istih iznosi samo 3,2 TWh litijum-jonskih baterija.

U stvari, naglašeno je da stotine rudnika retkih metala i minirala, ne samo litijuma, nedostaju da bi se zadovoljila potražnja. Najnoviji trendovi koje vidimo u automobilskoj industriji su eliminacija posrednika i kupovina direktno od rudarskih firmi, kao i preuzimanje firni koje su posvećene iskopavanju litijuma. Da li će to biti dovoljno?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
automobilizam električni automobili litijumske baterije litijum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana