Tekst objavljen: 09.03.2022 15:25        


Veliko interesovanje prvog dana Kopaonik biznis foruma bilo je za panel na temu Srbija kao domaćin – perspektiva zajednice i investitora

"Nikada nije bilo bolje za dužnike"


Zoran Drakulić, predsednik Srpskog poslovnog kluba Privrednik, istakao je da je prvi put u istoriji zabeleženo da je svetski dug veći od svetskog BDPa. On je dodao da je u prethodnim godinama godišnje u Srbiji bilo oko tri milijarde evra direktnih stranih investicija.

Zoran Petrović, predsednik Izvršnog odbora Raiffeisen bankeje istakao da je dobro da negativan saldo pokrivaju strane direktne investicije.

“Poslednje tri godine ukupno učešće investicija bilo je 22 odsto”. On je naglasio da su problem domaće investicije, da ne možemo da očekujemo da neko drugi razvija privredu i ekonomiju, kao i da domaćih investicija nema jer imamo problem sa vladavinom prava, efikasnim pravosuđem i korupcijom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Odgovarajući na pitanje da li možemo da predvidimo kako će se kretati investicije u sadašnjim uslovima, rekao je da je državi mesto u infrastrukturi, putevima, obrazovanju i zdravstvu.

“Ne verujemo da će doći do recesije, rast će biti očitan unutar zemalja evrozone. Inflacija će biti problem- po našim projekcijama prosečna inflacija će biti 7,5% ove godine, a to će ostaviti problem i za građane i privredu,” izjavio je Petrović navodeći da nikad nije bilo bolje vreme da si dužnik, kao i da nije dobro da se troši više nego što je potrebno. On je dodao da je pitanje šta će se dešavati sa stranim direktnim investicijama, ali i da će kurs ostati stabilan.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza privreda inflacija Raiffaisen banka zoran petrović Kopaonik biznis forum

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana