Tekst objavljen: 18.10.2019 11:55        


U Srbiji ne postoji jedinstvena lista sa državnim preduzećima na republičkom i lokalnom nivou, uključujući i ona u kojima je država manjinski suvlasnik

Niko ne zna koliko tačno ima javnih preduzeća kod nas

Zato je Vlada Srbije letos obećala MMF-u da će do kraja oktobra napraviti jedinstvenu listu državnih preduzeća u kojima je država suvlasnik najmanje 10 odsto vlasništva i koja su uključena u komercijalne poslove, kako na lokalnom tako i na republičkom nivou.

Kako se navodi u izveštaju MMF iz jula, u Srbiji postoji više lista sa državnim preduzećima koje se ne ažuriraju redovno, niti su javne. Postoje dve vrste ovakvih preduzeća, regularna državna i javna preduzeća kojima se upravlja na osnovu zakona o javnim preduzećima.

Javna preduzeća, navodi MMF, imaju mnogo manje autonomije nego regularna državna preduzeća i za poslovne odluke kao što povećanje cene, ulaganje u druge kompanije ili kupovina imovine, potrebna im je prethodna odluke vlade ili lokalnih vlasti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Republička javna preduzeća su pod nadzorom ministra, ali ni to nije centralizovano, kaže MMF. Lokalna preduzeća su pod kapom lokalnih vlasti.

Prema poslednjem planu sa MMF-om, do kraja februara 2020. srpske vlasti treba da usvoje dokument o upravljanju vlasništvom, finansijskim ciljevima, vodičima za izveštavanje i bordove direktora državnih preduzeća.

Stručnjaci MMF-a su srpskoj vladi takođe predložili da donese politiku dividend I postavi merljive indikatore performansi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
državna preduzeća Vlada Srbije javna preduzeća Srbija broj javnih preduzeća

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana