Tekst objavljen: 22.09.2022 13:45        


Nakon što je Rusija objavila da intenzivira vojnu mobilizaciju zbog rata u Ukrajini, cene gasa u Velikoj Britaniji i Holandiji povećane su zbog bojazni od novog potresa na globalnim tržištima

Novi potresi na globalnom tržištu energenata


Na holandskoj berzi energenata, na kojoj se formira i evropski standard za cene energenata, cena gasa je jutros povećana za 14 evra po megavat satu (MVh) i sada iznosi 210 evra, a značajno povećanje cena potvrđeno je i u Velikoj Britaniji, prenosi Rojters.

„Mišljenje da bi najavljena mobilizacija u Rusiji, a time i eskalacija rata, trebalo da prozvede veći rizik za finansijski i energetski kompleks, danas je rezultiralo porastom cena“, ukazali su analitičari Refinitiva, prestižne američko-britanske berzansko-finansijske konsultantske kompanije koja posluje u sastavu Londonske berze.

Putinova najava zajedno sa brojnim tržišnim previranjima poput nacionalizacije nemačkog preduzeća Uniper ili planova vlade Velike Britanije da se preduzećima subvencionišu računi za električnu energiju doprineli su globalnim tržišnim potresima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


U međuvremenu tropska oluja koja se razvija u Meksičkom zalivu mogla bi da blokira američke pomorske izvozne terminale za tečni prirodni gas (LNG) iz kojih stiže oko 40 odsto ukupnog evropskog uvoza LNG u ovoj godini, upozorili su analitičari Endži Enerdži Skena.

I cene zlata porasle su zbog pojačanih geopolitičkih napetosti koje je podstaknuo ruski predsednik i očekivanja dodatnog snažnog povećanja kamatnih stopa u SAD-u.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
energenti trgovina energentima energetska kriza sankcije rusiji rat u ukrajini

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana