Tekst objavljen: 13.05.2020 14:55        


Obim tržišta nepokretnosti u Srbiji smanjio za 70 odsto u odnosu na period pre vanrednog stanja uvedenog zbog pandemije koronavirusa, objavio je danas Republički geodetski zavod (RGZ)

"Obim tržišta nepokretnosti se smanjio za 70 odsto"

"Tokom sedam nedelja trajanja vanrednog stanja ostvarene su 5.343 kupoprodaje nepokretnosti, katastru su te ugovore dostavili javni beležnici putem eŠaltera", navedeno je u saopštenju.

Iz RGZ su istakli i da tokom vanrednog stanja nije došlo do smanjenja cena nepokretnosti, ali je smanjena bila kupovina za gotovinu.Za vreme vanrednog stanja više su se kupovali stanovi, a manje poljoprivredno i građevinsko zemljište.

Do kraja aprila tržište nepokretnosti svakodnevno je blago opadalo, a potom je krenuo blagi rast u broju ostvarenih kupoprodajnih ugovora i oporavak tržišta.

Iz RGZ, s obzirom na to da će u narednom periodu svakako doći do većeg prometa nepokretnosti, apeluju na građane da budu oprezni pri izboru posrednika u prometu nepokretnosti i da se ne oslanjaju na informacije koje dobijaju od posrednika u prometu, već da se infrmišu o željenoj nekretnini na sajtu RGZ-a, a ukoliko im je potrebna stručna pravna ili geodetska pomoć, trebalo bi da je potraže kod javnih beležnika, advokata ili geodetskih organizacija.

Podseća se i da su svi podaci katastra nepokretnosti javno dostupni preko servisa eКatastar, a digitalizacijom radnih procesa, istaknuto je, nestale su sve mogućnosti za eventualne prevarne radnje kojih je bilo u vreme postojanja zemljišne knjige.

Dodaje se i da je elektronska oglasna tabla najnoviji digitalni servis koji je RGZ omogućio i tu se objavljuju sva rešenja koja katastar donosi, a svako može da pronađe svoje rešenje unošenjem broja predmeta, imena i prezimena i matičnog broja.

Iz RGZ su ukazali da su tokom vanrednog stanja bile zatvorene šalter sale katastara, što je moglo da izazove zabunu, jer mnogi još uvek nisu upoznati sa tim da je poslove u vezi sa nepokrenostima moguće završti u kancelarijama profesionalnih korisnika bez dolaska u katastar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kao primer je nevedeno da ukoliko se sklapa kupoprodajni ugovor zahtev katastru podnosi notar, ako se radi deoba parcele zahtev će, u ime stranke, katastru digitalno podneti geodetska organizacija, a banke putem eŠaltera pribavljaju podatke potrebne za odobravanje kredita klijentima, dok se u slučaju potrebe da se reši neki pravni problem stranke obraćaju registrovanim advokatskim kancelarijama.

Profesionalni korisnici su notari, geodetske organizacije, advokati, banke, sudovi, javni beležnici, lokalne samouprave, poreska uprava, agencija za restituciju, centri za socijalni rad i drugi državni organi.Na ovaj način je katastrima od početka vanrednog stanja putem eŠaltera podneto 24.385 zahteva.

Istaknuto je da šalter sale, kakve su građanima tradicionalno poznate, treba da nestanu iz katastra 1. januara 2021.

Situacija sa korona virusom prisilila je RGZ da osam do devet meseci pre tog roka pređe u potpunosti na digitalnu komunikaciju, što je ocenjeno i kao test za digitalni način poslovanja koji koji počinje od sledeće godine.U ponedeljak su ponovo otoreni svi šalteri u pisarnicama katastara u Srbiji, a zbog primene mera distanciranja obavezno je zakazati svoj termin preko aplikacije eZakazivanje na sajtu RGZ-a, a zakazivanje se može obaviti i telefonom pozivom Info centru RGZ-a.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nekretnine tržište nekretnina korona virus vanredno stanje ekonomija Republički geodetski zavod

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana