Tekst objavljen: 12.09.2023 13:25        


Od sutra će, najveći trgovci u Srbiji, koji zauzimaju više od 80 odsto tržišta, ponuditi niže cene hrane i sredstava za negu beba i higijenu odraslih

Od sutra manje cene u prodavnicama: borba protiv inflacije po crnogorskom receptu


Posle dugog perioda rasta cena u maloprodaji, Vlada je odlučila da, uz saradnju sa trgovinskim lancima, pokrene akciju "Bolja cena za narod" i obezbedi 20 najvažnijih proizvoda po pristupačnim cenama. Ministar Tomislav Momirović rekao je da je akcija "stop inflaciji“ u Crnoj Gori u dobroj meri bila uzor za akciju u Srbiji.

Pre pojeftinjenja, parizer je koštao 399, a od sutra će biti 259. Jogurt od 164 dinara biće 134. Sok od jabuke sa cenom 120 dinara pojeftiniće za čak 40 dinara. Krompir je bio 99, a na policama sa oznakom "Bolja cena" koštaće 60 dinara.

Godinama unazad, hrana je najskuplja stavka na spiskuza kupovinu prosečne srpske porodice. Cene su naročito počele da rastu posle zaoštravanja rata u Ukrajini.

Kako bi obezbedila niže cene hrane i sredstava za higijenu, Vlada je sa trgovcima dogovorila sniženje od oko 20 do 40 odsto za 20 artikala.

Stručnjaci kažu da će ova akcija mnogo značiti najsiromašnijim građanima, dok s druge strane, gotovo neće biti gubitaka za trgovce.

DrVeljko Mijušković, docent Ekonomskog fakultetaBeogradskog univerziteta kažeda u2022. godini možemo videti da je u odnosu na prethodnu godinu došlo do porasta njihovih neto dobitaka od 26,odnosno27 procentnih poena, za nekih 8,1 milijardi evra.

"Čak i u situaciji kada ste imali pandemiju, kada je bilo potrebno ograničiti cene određenih dobara, čak i u tim okolnostima oni su ostvarivali ozbiljne profite",napominje Mijušković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Iz jučerašnje posete ministra Momirovića Crnoj Gori tokom koje se najviše govorilo o zajedničkim infrastrukturnim projektima, mogli smo da čujemo gde su članovi naše Vlade našli uzor za kampanju koju su pokrenuli.

"Zahvalio bih se ministru Đuroviću i prvo bihmu čestitao na akciji "stop inflaciji“. Ta akcija je bez ikakve sumnje dala odlične rezultate.Ona je u dobroj meri i bila uzor za našu akciju koja treba da obezbedi jeftinije cene za važne artikle.Analizom sličnih akcija uEvropi mi smo videli da je ova akcija možda i najkvalitenije urađena.Pokušaćemo da ponovimo njihov uspeh“, kaže ministar Tomislav Momirović.

Kako prenose tamošnji mediji, Vlada Hrvatske tražiće od velikih trgovaca da za oko 1.300 namirnica vrate cene koje su važile do 31. decembra prošle godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bolja cena bolja cena za narod proizvodi sa nižim cenama niže cene trgovačke marže

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana