Tekst objavljen: 12.09.2023 12:55        


Narodna banka Srbije je na 15 meseci ograničila kamatu na stambene kredite do 200.000 evra. Neće moći da bude iznad 4,08 procenata. Odluka se primenjuje od oktobra. Banke deluju zatečeno odlukom centralne banke. Za sada se ne oglašavaju. Nezvanično, u toku su vanredne sednice menadžmenta, kažu da analiziraju mere i spremaju odgovor

Ograničenje kamata na stambene kredite: olakšanje za građane, banke zatečene


Šta znači višemesečni rast euribora najbolje znaju kreditni dužnici, svima je rata porasla, mnogima i udvostručena. Na nju Narodna banka Srbije ne utiče, ali može na rad domaćih banaka, obavestila ih je da nominalna kamata na stambeni zajam uzet do kraja jula prošle godine, ne sme da pređe 4,08 odsto. Za kredite uzete posle tog datuma primenjivaće se inicijalna kamata ugovorena sa dužnikom.

"Prosečna ponderisana kamatna stopa, govorim o julskim podacima, iznosila je 6,28 procenata na nivou bankarskog sektora, za sve kredite odobrene pre 31. 7. biće umanjenje na 4,08 procenata. Konkretno, ova mera za korisnike stambenog kredita, a u zavisnosti od trenutka kada su uzimali kredit, pa do preostalog roka dospeća rate uticaće na smanjenje rate od 10 pa i više od 25 posto", objašnjava direktor Sektora za kontrolu NBS Darko Stamenković.

Za kredit od 100.000 evra sa fiksnim delom kamate od tri odsto, plus šestomesečni euribor, trenutni anuitet je 694 evra, a kamata gotovo sedam odsto. Od oktobra kamata se spušta na 4,08 odsto, a rata na 532 evra, dakle 162 evra manje.

Banke posle isteka roka, odnosno kraja 2024. godine, neće imati pravo da traže od građana da im nadoknade tu razliku.

“U ovoj godini je došlo do rasta profitabilnosti bankarskog sektora. Oni će podneti deo trenutne krize i povećanja kamatnih stopa, ali to svakako neće uticati na stabilnost finansijskog sistema. Ovo će biti desetak procenata, a u proseku od ukupnog bankarskog profita u bankarskom sektoru ove godine", kaže Stamenković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ekonomisti smatraju da je odluka odlična vest za dužnike, i preventiva da se ne poveća broj problematičnih kredita kojih je trenutno manje od tri odsto.

"Može da se desi da se značajno smanji kreditna aktivnost, ali moramo da gledamo i s druge strane, da u predstojećem mesecu štednje možda vidimo i smanjenje tih pasivnih kamata koje banke plaćaju za štedne uloge. Zaista, videćemo proračune kada se javi bankarski sektor, ali ovo je veliki udarac na bankarsku profitabilnost, jer vi ograničavate maržu na oko jedan procenat i razlika između administrativne i tržišne kamate je negde oko tri odsto, što je zaista mnogo", smatra profesor Univerziteta Singidunum Nikola Stakić.


Banke deluju zatečeno, u toku vanredne sednice


Banke deluju zatečeno odlukom centralne banke. Za sada se ne oglašavaju. Nezvanično, u toku su vanredne sednice menadžmenta, kažu da analiziraju mere i spremaju odgovor.

U Srbiji se otplaćuje 158.000 stambenih kredita, a naloženo smanjenje kamate obuhvatiće oko 100.000, kažu u centralnoj banci.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ograničenje kamata ograničenje kamata na stambene kredite banke u srbiji stambeni krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana