Zvanični kurs Evra za dan 17.05.21. :: 117.5737 rsd
Tekst objavljen: 15.11.2019 13:10        


U Srbiji, prema grubim procenama, trenutno radi oko 34.000 penzionera i to najviše na zanatskim poslovima

Oko 34 hiljade penzionera i dalje radi

Najstariji sugrađani rade i pri institucijama gde se traže njihovo znanje i profesionalno iskustvo. Trenutno ne postoje precizni podaci o broju penzionera koji su nastavili da rade i nakon penzionisanja, a iz Fonda PIO za Tanjug kažu da se na osnovu podnetih zahteva za ponovno određivanje iznosa penzije po osnovu naknadno ostvarenog staža procenjuje da ih je oko 34.000 u Srbiji.

Potreba za dodatnim prihodima u domaćinstvu, ali i osećaj da su i dalje korisni, neki su od razloga zašto stariji građani, uprkos stečenim uslovima za penziju, nastavljaju da rade.

Međutim, evidencija o penzionerima koji su zaposleni preko ugovora o delu, ili onih koji rade na "crno", nije poznata.

Predsednik Gradske organizacije penzionera Beograd, Vasilije Bjelobrković, kaže da ni njihova organizacija nema podatke o tome koliko penzionera u prestonici radi. Tu informaciju, kako kaže, stariji sugrađani često kriju.

"Voleo bih da imamo te podatke, kako bismo pronašli način da zaštitimo penzionere ako su angažovani na nekom radu. Međutim, to se shvata među penzionerima kao privatna stvar, i ne govore o tome", reko je Bjelobrković, uz procenu da oko 10 odsto penzionera promeni struku. Najveći broj onih koji nastavljaju da rade su intelektualci, profesori, doktori, zidari i metalostrugari.

Intelektualci, dodaje, nastavljaju da rade kako bi dovršili uspešan rad ili istraživanja koja su započeli tokom radnog veka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Motivi zbog penzioneri kojih nastavljaju da rade su pre svega novac, kako bi oni i njihove porodice "slobodnije disale". Međutim, nije samo veći kućni budžet taj koji penzionera navodi da se ponovo aktiviraju. Stariji sugrađani žele da se osećaju korisnim, provode vreme sa ljudima, ili pobegnu od samoće.

Bjelobrković dodaje i da bi vojni penzioneri, ili oni koji su radili pri MUP-u, a koji su mlađi od 60 godina, mogli da rade kao vozači. U Srbiji je oko 47.000 vojnih penzionera, a od toga deset odsto njih je spremno da "uskoči" u poslove vozača, procenjuje.

Ne postoje zakonska ograničenja kojima se određuje koliko godina posle penzionisanja neko može da radi.

Penzioneri mogu ponovo da se zaposle po ugovoru o radu, delu, ili po autorskom ugovoru, a da istovremeno nastave da primaju ranije stečenu penziju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
rad u penziji penzioneri rade penzioneri Srbija PIO fond

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana