Tekst objavljen: 05.04.2020 15:00        


Oko 85 odsto mikro i malih preduzeća u Srbiji procenjuje da će pandemija imati negativan uticaj na njihovo poslovanje, pokazuju rezultati istraživanja o posledicama pandemije, koje su danas predstavili Smart kolektiv i Forum za odgovorno poslovanje

Oko 85% mikro i malih preduzeća u Srbiji očekuje probleme u poslovanju

Smanjenje potražnje za svojim proizvodima i uslugama tokom i nakon trajanja pandemije očekuje 80 odsto anketiranih, dok oko 30 odsto smatra da će posledica pandemije biti i smanjenje broja zaposlenih.

Više od 70 odsto preduzeća očekuje da ekonomske posledice pandemije na svoje poslovanje šest meseci i duže, pokazalo je istraživanje, sprovedeno od 25. do 29. marta.

Više od 48 odsto preduzeća procenjuje da ove izazove neće moći da prevaziđe bez dodatne podrške, navodi se u saopštenju.

Pored mera koje očekuju od države, preduzetnici su dali i predloge drugih mera koje bi mogle da preduzmuvelike kompanije i privatni sektor, da pomognu mikro i malim preduzećima.

Među najčešćim predlozima su: davanje prednosti robi malih domaćih proizvođača u odnosu na uvoznu robu, podrška u promociji i marketingu, aktivno uključivanje velikih kompanija u promociju mikro i malih preduzeća u kriznom periodu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Predlaže i poštovanje postojećih ili skraćenje valuta plaćanja, uključivanje u prodajne lance i „besplatno ulistavanje“ mikro i malih preduzeća iz Srbije.

Traže i pomoć u vidu biznis i finansijskog savetovanja, kao i u obezbeđivanju novih klijenata, odlaganje rokova plaćanja računa i mogućnost plaćanja na rate, donacije u vidu robe ili finansijskih sredstava i pozajmice za likvidnost.

Direktor Smart kolektiva i izvršni direktor Foruma za odgovorno poslovanje Neven Marinović je rekao da su hteli da istraže izazove i vidove podrške koji su potrebni kako bi se ublažile ekonomske i društvene posledice pandemije, da bi se što bolje odgovorilo na potrebe tih preduzeća.

Rezultati istraživanja biće dati partnerima Smart kolektiva i Foruma za odgovorno poslovanje – predstavnicima međunarodne zajednice, javnim sektorom i drugim delovima privatnog sektora, da bio zajedno pripremili i sproveli adekvatne mere za prevazilažene teškoća preduzeća.

Iako su među najteže pogođenima krizom, više od jedne trećine ispitanih preduzeća su uključilo u akcije solidarnosti. Preduzetnici i mala preduzeća doniraju obroke, namirnice i higijenska sredstava, preusmerili su proizvodnju na sanitarne proizvode i opremu, na 3D štampanje vizira za medicinsko osoblje i pomagali volonterski u distribuciji pomoći građanima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
otežano poslovanje mala preduzeća mikro preduzeća mikro i mala preduzeća ekonomska kriza korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana