Tekst objavljen: 27.05.2014 12:00        


Iako su osiguravajuće kompanije najavile da će u roku kraćem od dve nedelje isplatiti svojim klijentima naknadu štete koju su njihovoj imovini nanele poplave koje su pre desetak dana pogodile Srbiju, samo mali broj ljudi i preduzeća je osiguran, a još manje ih je ulagalo u osiguranje od elementarnih nepogoda.

Osiguranje pokriva štetu, Još samo da se neko osigurao

Vladan Manić iz Udruženja osigurivača Srbije ističe da su se ozbiljne i velike kompanije osigurale, jer one to rade dugoročno. - Kada je u pitanju poljoprivreda oni koji su bili u programu vladinom subvencionisanja kredita su imali obavezu da sklapaju određene polise osiguranja, i većina njih jeste osigurana od poplava - objašnjava za B92 Manić.

Osiguravači su ubrzali proceduru i isplatu novca osiguranima od poplava najavljuju u roku od 14 dana, čak i klijentima koji su poplavi ostali bez dokumenata.
Ipak, kako piše Blic, u Srbiji je od raznih rizika osigurano osam odsto ukupne obradive zemlje, ali dopunski rizik od poplave nije uplatio ni ceo procenat poljoprivrednika. Nešto je veći procenat domaćinstava osiguranih od rizika poplave i zemljotresa i on iznosi oko 0,8 odsto. S obzirom na to da ta dva rizika mogu i posebno da se osiguravaju, procenat je još manji.

Sonja Marić, direktorka marketinga Unika osiguranja, objašnjava za B92 da je osnovnim osiguranjem stana obuhvaćeno osiguranje od požara i izlivanja vode iz instalacija dok su poplave koje su nastale kao posledica izlivanja reka i kanalizacije obuhvaćene dodatnim osiguranjem.

Ona kaže da im se od petka obratilo oko 300 klijenata koji traže naknadu štete od poplave. Oni mogu da računaju i na petocifreni iznos u evrima, ali njih je u Srbiji vrlo malo.

Kako objašnjavaju za Blic u Viner osiguranju, nakon prijave štete sledeći korak je da preduzmu sve mere koje su u njihovoj moći kako bi se ograničile štetne posledice nastalog osiguranog slučaja.


izvor: Blic

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Do dolaska osiguravača na uviđaj i procenu štete ne bi trebalo da promene stanje oštećenih i uništenih stvari, izuzev da je promena bila nužna zbog lične bezbednosti i javnog interesa - kažu u toj kompaniji.

Čim država bude procenila da je situacija bezbedna, kako kažu u Dunav osiguranju, počeće i procena štete na terenu područja koja su ugrožena poplavama. Rok za isplatu prihvaćenog odštetnog zahteva je 15 dana od dana dostavljanja potrebne dokumentacije. Za sada je prerano govoriti o obimu pričinjene štete i iznosu obeštećenja.
Đenerali Srbija pojednostavila je procedure za prijavu štetnog događaja. Oni klijenti koji su ostali bez originalnih polisa, na osnovu imena i prezimena i matičnog broja moći će da dobiju, po potrebi, prepis polise.

- U kontaktu smo sa klijentima i trudimo se da im pružimo maksimalnu podršku u ovom trenutku. Naši procenitelji su na terenu gde je to moguće i prave zapisnike o oštećenju. Na područjima koja su pod poplavom, moraćemo da sačekamo da se voda povuče da bismo mogli da delujemo - ukazuju u Đeneraliju.

I AMS Osiguranje je pozvalo sve siguranike koji su pretrpeli štetu od nepogode koja je zadesila našu zemlju, da štetu prijave u najkraćem mogućem roku.

- Apelujemo na svoje osiguranike da, ukoliko je šteta nastala na motornom vozilu, uklone akumulator iz vozila i nikako ne startuju motor već da u zateženom stanju, na terenu, sačekaju našu stručnu ekipu - kaže se u saopštenju.

Ni sa osiguranjem automobila nije mnogo bolje

Takođe, od nešto više od dva miliona registrovanih vozila u našoj zemlji svega oko 150.000 ima kasko osiguranje. Osiguravajuće kuće će, kako prenosi Politika, u potpunosti nadoknaditi štetu svima onima koji su imali sveobuhvatno kasko osiguranje automobila, jer ono automatski uključuje i rizik od poplava.

Ali, zbog više cene osiguranja, mali broj građana ima ovu vrstu autoosiguranja.

Na primer, za prosečan automobil tipa „punto”, koji je star tri godine, obavezno osiguranje motornog vozila za štetu pričinjenu „trećim licima”, od autoodgovornosti košta oko 7.400 dinara.

Kasko osiguranje je skuplje od 20.000 dinara za plaćanja na 12 rata.

Saveti za kasko osiguranje

Vlasnici vozila, koji imaju kasko osiguranje, a automobil im je oštećen tokom poplava, potrebno je da:

  • pre nego što bilo šta preduzmu nazovu osiguravajuću kuću kako bi dobili informacije o proceduri i opcijama u pogledu naknade štete;
  • fotografišu automobil u stanju u kakvom je zatečen nakon povlačenja vode (poželjno);
  • ukoliko je moguće, skinu akumulator jer je elektronika koja je imala napajanje sve vreme verovatno trajno oštećena (elektronski delovi možda mogu biti spaseni);
  • vlasnicima automobila koji imaju kasko osiguranje šteta će biti u celosti nadoknađena, bez obzira na to da li će se vršiti popravka ili je šteta totalna.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
osiguranje od autoodgovornosti osiguranje autoodgovornosti kasko kasko osiguranje auto kasko osiguranje imovinsko osiguranje osiguranje imovine poplave

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana