Tekst objavljen: 08.12.2020 15:10        


Trgovci koji pametno iskoriste novonastale okolnosti imaju još priliku da donekle spasu prazničnu sezonu, uvereni su stručnjaci "Dilojta", koji 35 godina prati kupovinu u ovom periodu

Ove godine će i odabir novogodišnjih poklona biti online

Zbog zabrinutosti i straha od pandemije, kupci planiraju oprezniju potrošnju za praznike, pa će u proseku potrošiti sedam odsto manje nego lane. Skoro 51 odsto kupaca se ne oseća prijatno u prodavnicama, pa će 64 odsto prazničnog budžeta verovatno potrošiti putem interneta.

Znatno je porasla popularnost beskontaktne kupovine, pa 73 odsto potrošača planira dostavu pošiljaka putem tradicionalnih kurirskih službi i očekuje se da će se preuzimanje paketa ispred kuće udvostručiti u odnosu na prošlu godinu.

- S obzirom na finansijsku neizvesnost, 38 odsto potrošača izjavilo je da planira da smanji prazničnu potrošnju, što je poslednji put zabeleženo u periodu Velike recesije, između 2007. i 2009. godine - pokazuje anketa. - Potrošači smanjuju broj putovanja i odmora, pa velika većina planira da praznike provede kod kuće sa svojim bližnjima i svoju potrošnju usmeravaju na predmete koji nisu pokloni, kao što su ukrasi za kuću, praznične dekoracije i odeća.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Od potrošača koji su se uglavnom odlučili na kupovinu putem interneta, skoro dve trećine se za tu vrstu kupovine odlučilo kako bi izbegli gužve, a 64 odsto njih je reklo i da im je praktičnije da kupuju iz svog doma, kao i da žele da iskoriste mogućnost besplatne poštarine ili dostave. Rezultati ankete pokazuju da će poklon-vaučeri i odeća biti najčešći pokloni ove sezone. Više od 30 odsto praznične potrošnje odnosiće se na predmete koji nisu pokloni.

Šoping centri

Više od dve trećine, 69 odsto ispitanika, navelo je da im je draže da kupuju u prodavnici koja im je bliža mestu stanovanja nego u velikim trgovačkim centrima. I pored toga, zbog pandemije, više od polovine budžeta za prazničnu kupovinu potrošiće na onlajn narudžbine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina poklona kupovina poklona online novogodišnji pokloni pokloni kupovina online Nova Godina božić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana