Zvanični kurs Evra za dan 18.10.21. :: 117.5618 rsd
Tekst objavljen: 27.09.2021 15:20        


Prodajni rezultati u avgustu pokazuju negativan uticaj nestašice mikročipova na tržište novih automobila

Ovo je 10 najprodavanijih automobila u Evropi


Ukupno je prodato 713.714 automobila, što je pad od 18% u poređenju sa istim mesecom prošle godine, a kada se uporedi sa 2019. prodaja je pala za čak 33%. Što se tiče najprodavanijih modela, nova generacija Dacije Sandero već drugi mesec zaredom zauzima prvo mesto na listi.

Prema podacima JATO Dynamics-a, prodaja novih automobila u avgustu zabeležila je najslabiji rezultat u tom mesecu još od avgusta 2014. Ipak, kada se pogleda ukupan rezultat za period od januara do avgusta, tržište automobila u Evropi i dalje bolje stoji nego prošle godine, jer je prodato 8.095.419 primeraka što je i dalje značajno više od 7.192.839 prodatih automobila u istom periodu 2020.

„Nestašica čipova je veliki udarac za proizvođače automobila koji se još uvek bore sa negativnim efektima pandemije. Problemi u proizvodnji i isporuci novih vozila značajno su smanjili prodajne rezultate, a nedostatak novih vozila kod dilera mnoge kupce tera da se okrenu polovnim automobilima ili jednostavno odlože kupovinu. U normalnim okolnostima, kupci su možda očekivali da čekaju nekoliko meseci za isporuku Ferrarija, ali sada je čekanje slično čak i za regularne, svakodnevne modele“, izjavio je Felipe Munoz, globalni analitičar u JATO Dynamics-u.

Što se samih modela tiče, Dacia Sandero je sa 14.961 prodatim primerkom već drugi mesec zaredom najprodavaniji automobil u Evropi. Pored problema sa proizvodnjom i isporukama, treća generacija ovog modela je pravi uspeh za rumunsku kompaniju.Volkswagen Golf koji zauzima drugo mesto prodat je u 13.664 primerka, što je pad od 38% u poređenju sa istim mesecom prošle godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Pogledajte listu 10 najprodavanijih modela u Evropi za protekli mesec:
Što se trendova u automobilskoj industriji tiče, prodaja pada ili stagnira osim u segmentu elektrifikovanih automobila. Veliki rast potražnje doveo je do toga da je svaki peti prodati automobil u Evropi potpuno električni ili plug-in hibrid. Prodato je 151.737 automobila koji mogu da se dopunjavaju na utičnici, što je rast od 61% u poređenju sa avgustom 2020. Najtraženiji električni automobili u Evropi su VW ID. 3, Tesla Model 3, VW ID. 4, Renault Zoe i Ford Mustang Mach-e.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
najprodavaniji automobili evropa automobili dacia sandero

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana