Tekst objavljen: 19.11.2023 18:00        


Opšte je poznato da novi automobil odmah po izlasku iz salona izgubi značajan deo cene. Koliko izgubi nakon pet godina?

Ovo je auto koji najviše gubi na vrednosti tokom godina


Portal iSeecars nudi odgovor u najnovijoj studiji kojom su obuhvaćeni automobili starosti do pet godina.Kad je u pitanju američko tržište, najveći pad vrednosti beleže električna vozila, prosečno čak 49.1 posto u pet godina. S druge strane, cenu najbolje drže hibridi i kamioneti.

Ima nešto zajedničko američkom i evropskom tržištu, a to je da italijanski automobili najlošije drže cenu. Izgledaju odlično, super se voze, ali svejedno cena im nije jača strana. U Evropi su to primera radi Fiat i Alfa Romeo, dok će u SAD-u neslavni predvodnik biti Maserati.

Maserati je svetinja na domaćem tržištu, ali u Americi se jako loše kotira kao polovnjak.Cena mu pada ekspresnom brzinom, pa Quattroporte nakon pet godina izgubi čak 64.5 posto vrednosti, što znači da će kupac izgubiti preko 90.000 USD. U samom vrhu je i Maserati Ghibli, a na osmom mestu je SUV model Maserati Levante, prenosi Index.hr.

Između se smestio i BMW serije 7, serije 5, pa i X5, a izdvojićemo značajan pad cene i kod Jaguara XF te Audija A7. Prevedeno, kupovina premium automobila ujedno znači i najveći gubitak na vrednosti vozila s vremenom. Naravno, uz neke izuzetke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Porsche čiji 911 redovno pobeđuje u testovima zadovoljstva kupaca, ali i po pitanju kvaliteta, odlično se kotira i kad je držanje cene u pitanju.Nakon pet godina izgubiće tek 9.3 posto inicijalne cene ili tek oko 18.100 USD. Dvostruko lošiji, ali i dalje odličan je i 718 s gubitkom od 17.6 posto.

Dalje slede isključivo nepremium marke, a u red najboljih uvrstila se Toyota s tri modela u Top 10.

Kad je evropsko tržište u pitanju, jasno je da će odnos snaga biti drugačiji. U vrhu će Porscheu društvo praviti još neke evropske marke, dok će na začelju biti i evropski brendovi koji nisu dostupni na američkom tržištu. Jedina enigma su kineski automobili, odnosno odgovor na pitanje koliko će vrediti nakon pet godina.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
maserati automobilizam automobili polovni automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana