Tekst objavljen: 09.07.2023 9:00        


Nisu svi izvršni direktori u velikim tehnološkim kompanijama - najbolje plaćeni, iako nam možda tako deluje

Ovo su 10 najplaćenijih izvršnih direktora na svetu


Prema novoj analizi koju je objavio WSJ, izvršni direktori Pinteresta, Pelotona i Herca zarađuju više od Eplovog šefa, Tima Kuka.

WSJ je u utorak objavio svoju listu najplaćenijih izvršnih direktora u 2022. godini, koja je zasnovana na podacima C-Suite menadžmenta u kompanija širom Amerike. Analiza podataka uključuje naknade rukovodiocima u skoro 4.000 američkih kompanija kojima se javno trguje.

Njihovo rangiranje odnosi se na plate rukovodilaca, bonuse, pogodnosti i opcije na akcije, između ostalih faktora. Direktori često dobijaju ograničene akcije ili opcije - kao značajan deo svoje naknade, a čija vrednost može da varira.

Srednja plata za lidere iz indeksne korpe S&P 500 pala je na 14,5 miliona dolara prošle godine, što je pad sa 14,7 miliona dolara u 2021. Poređenja radi, u 2022, prosečan američki radnik zarađivao je oko 56.000 dolara, prema Birou za statistiku rada.

Generalni direktor Blekstouna, Stiven Švarcman, našao se na vrhu liste najplaćenijih lidera sa ukupnim kompenzacionim paketom od 253 miliona dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Sledeći izvršni direktor na listi, Sundar Pičai iz Alfabeta, "uzeo je" 226 miliona dolara 2022. godine.

Na trećem mestu je Stiven Šer iz Herca, sa platom od 182 miliona dolara, dok četvrto mesto zauzima Beri Mekarti iz Pelotona, sa 168 miliona zarađenih dolara.

Majkl Rapino (Lajv Nejšn) je na petoj poziciji liste najplaćenijih izvršnih direktora u SAD, sa zaradom od 139 miliona dolara.

Safra Kac zauzima 6. mesto, ona je CEO u Orakleu, i godišnje zaradi 138 miliona dolara. Daglas Ingram, iz Sarepta Terapeutiksa je na sedmoj poziciji, sa 125 miliona dolara zarađenih lane.

Osmo mesto pripada Bilu Rediju iz Pinteresta; njegova naknada je 123 miliona dolara. Kivi Kamara, CS Disko, našao se na pretposlednjoj poziciji sa 110 miliona dolara, a Tim Kuk je zauzeo tek 10, poslednje mesto.

On je čelnik Epla i u 2022. je zaradio 99 miliona dolara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
najplaćeniji direktori direktori izvršni direktori plate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana