Tekst objavljen: 18.12.2019 13:55        


Poslednjih deset godina obeležila je jedna neverovatno nestabilna investicija, koja se odvaja od svih drugih u tom periodu – Bitkoin

Ovo su najbolja i najgora investicija u poslednjih 10 godina

Naime, prema izveštaju Američke banke hartija od vrednosti (BofA), da ste investirali jedan dolar u Bitkoin pre desetak godina, sada biste imali neverovatnih 90 hiljada dolara.

Vrednost Bitkoina trenutno je oko sedam hilajda dolara. Pre dve godine bio je na vrhuncu kada je vredeo skoro 20 hiljada. No, na samom početku svog postojanja, ranih 2010-ih, jedan Bitokin je vredeo samo delić penija.

Bitkoin je i dalje veoma spekulativna investicija, ali je njegova vrednost narasla jer se profilisao kao najpopularnija i najšire prihvaćena digitalna valuta.

Sve više maloprodajnih kompanija prihvata Bitkoin, a nekoliko investicijskih firmi i menjačnica trguju njime, što je pomoglo da on bude legitiman.

Najava Fejsbuka da će plasirati vlastitu digitalnu valutu – Libru, takođe je ohrabrila mnoge investitore da private kriptovalute.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Mijanmarska valuta – najgora investicija na svetu

Inače, BofA daje i druge zanimljive primere najboljih i najgorih investicija u poslednjoj deceniji. Da ste pre desetak godina kupili mijanmarsku valutu – kyat – bili biste na velikom gubitku.

Etnički konflikti, nasilje i nestabilnost države koja je nekad bila poznata kao Burma, doveli su do toga da bi dolar investiran u ovu valutu danas vredeo samo četiri desetine jednog američkog centa.

Da ste na početku decenije uložili jedan dolar u grčko tržište nekretnina, danas biste imali samo sedam centi, nakon finansijskog sloma u ovoj državi, procenjuju stručnjaci.

Amerikanci imaju najbolju berzu na svetu, a jedan dolar investiran u američke deonice sada bi u proseku vredeo 3,46 dolara, što je rast od 250 odsto.

Američke obveznice takođe su odlična investicija. Jedan dolar uložen u 30-godišnje obveznice danas bi vredeo dvostruko više – 2,08 dolara.

S druge strane, Turska je imala najgoru situaciju u protekloj deceniji kada je reč o obveznicama, pa bi onaj ko je uložio jedan dolar sada imao samo 61 cent.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
najbolja investicija najgora investicija kyat investicije bitkoin BofA

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana