Tekst objavljen: 23.05.2022 14:30        


Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je tržište hrane stabilno, a snabdevenost dobra, te da borba s inflacijom ostaje prioritet, dodajući da se pad inflacije očekuje u drugoj polovini godine

"Pad inflacije se očekuje u drugoj polovini godine"


Uredba Vlade Srbije o ograničenim cenama osnovnih životnih namirnica je na snazi do 28. juna.

„Kada govorimo o tržištu hrane i u nekim mnogo težim vremenima – na početku kovida kada je bila složenija i komplikovanija situacija, kada govorimo o zaustavljanju nekih proizvodnih procesa, prekidima nekih distributivnih lanaca - mi smo imali dobru snabdevenost tržišta”, rekla je Matić za RTS.

Kako je istakla, ne moramo da brinemo o našem tržištu.

Matić je ukazala da je, pre svega, najveća briga uvezena inflacija, tako da borba s inflacijom ostaje prioritet.

Ona je rekla i da uvezena inflacija nije samo naša briga, jer i Evropa i svet pokušavaju da je stabilizuju, dok je ono što u najvećoj meri doprinosi skoku inflacije, problem sa energentima.

„Pored mera koje preduzimamo kao država, NBS i Ministarstvo finansija, i uredbe su bile u cilju zaštite potrošača i kontrole inflacije”, podvukla je ministarka, prenosi Tanjug.

Navela je da će ponovo robne rezerve reagovati sa dodatnih 23.000 tona brašna ka pekarskoj industriji po subvencionisanim cenama od 33 dinara po kilogramu, kako bi se tržište zaštitilo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ona je rekla i da su cene mesa u Srbiji i pre krize, rata u Ukrajini i kovida bile više nego u regionu, iz brojnih razloga.

„Skok cena energenata i žitarica utuče na cene mesa, a i ograničavanje cena nekog mesa može imati posledično neku vezu. Mi nemamo veliki stočarski fond, to takođe utiče”, rekla je Matić.

Navela je i da je stanje u robnim rezervama dobro i pod kontrolom.

Kada su u pitanju cene, očekuje se da od polovine godine krene stabilizacija, a sa padom inflacije počeće se, kaže, u drugoj polovini godine.

Ministarka je dodala i da je devizni priliv od turizma ove godine 43,5 odsto veći u odnosu na prošlu godinu, a u 2021. ostvarena je, kaže, najbolja turistička sezona, sa deviznim prilivom od preko 1,5 milijardi evra.

Podsetila je i da su vaučeri za odmor u Srbiji podeljeni, te dodala da očekuje da će, od septembra, sa Ministarstvom finansija uspeti da obezbede bar još jedan kontingent tih vaučera.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inflacija Inflacija u Srbiji rast inflacije pad inflacije tatjana matić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana