Tekst objavljen: 18.02.2021 15:30        


Vlasnici nekretnina na Rudniku spremni su da "spuste" cenu

Potražnja za vikendicama i dalje traje, cene istih na Rudniku padaju

Za nešto više od jednog sata, ako idete autoputem, stižete do prelepe šumadijske planine Rudnik. Lokalno stanovništvo zna koliko je ta planina posebna, preko leta tamo bude i mnogo sportista, ali čini se da među našim ljudima nije mnogo popularna.

Planina Rudnik je ime dobila zbog bogatih ruda cinka i olova, a kako je relativno male nadmorske visine, kažu još i da je ona "vazdušna banja" ovog dela Srbije. Sve u svemu, podno i oko planine ima mnogo sela, kao i divnih kuća. Od Topole je, na primer, "deli" selo Jarmenovci - poznato po velikom broju beogradskih vikendaša.

Interesovanje za Šumadiju iskazuju i Vojvođani, željni brda, pa sve češće tu kupuju vikendice. A kada se radi o kućama van Beograda, pomama za njima je nastala naprasno, tokom pandemije prošle godine. Interesovanje za tim kućama od tada ne prestaje. Negde cene skaču, a negde padaju.

Ako se pogledaju aktuelni oglasi, vlasnici nekretnina na Rudniku spremni su da "spuste" cenu, pa tako kuće koje su koštale 35.000 sada koštaju 25.000 evra. Isto tako, prodata je kuća za oko 15.000 evra, koja ima više od 100 metara kvadratnih i nalazi se na placu od čak 45 ari.

Takođe, ima i kuća koje koštaju kao osrednji stan u prestonici, ili čak više, u zavisnosti od lokacije, kvadrature i uređenosti, ali i onih koje se cene za manje od 20.000 evra. Imovine su stare barem 30 do 40 godina, i svakako u njih treba ulagati, ali je u cenu uglavnom uračunat i plac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Na primer, planina najbliža Beogradu je Avala, i do nje se iz perifernih delova grada oko Rakovice stiže za pola sata i manje, ali su cene tamo drastično skočile, upravo zbog blizine glavnom gradu Srbije. Objekti su veliki (od 120-150 metara kvadratnih pa naviše), uknjiženi, ali su i cene "paprene": od 100.000 pa do čak 180.000 evra.

Takođe, mogu se naći i jeftinije kuće, recimo, za 40.000 evra, ali cena teško ide ispod toga.

Istorijski Rudnik je u srednjem veku bio centar Srbije, tamo se kopala ruda, živelo se bogato, a predeo je i dan-danas interesantan arheolozima. U 14. i 15. veku ova planina bila je trgovački centar Šumadije, a ceo kraj je očigledno zadržao taj potencijal: Rudnik, Topola i okolna sela proizvode i prodaju izvrsno voće.

Ova planina je idealna za gajenje borovnice. Prvi, veći domaći zasadi te voćke krenuli su baš na Rudniku i to pre četiri decenije. Od tada je pomalo zapostavljena zbog aronije, koja se naširoko uzgaja, zbog brojnih lekovitih svojstava.

Ipak, u poslednje vreme borovnica se vraća na velika vrata, i otkupna cena po kilogramu može biti veća nego za aroniju. Podneblje oko Rudnika je idealno za njeno uzgajanje, a jednako dobro uspevaju i ostale vrste voća: od malina, preko jabuka, do šljiva i kajsija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vikendice kupovina vikendice rudnik cena nekretnina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana