Tekst objavljen: 20.07.2022 16:45        


Dalja digitalizacija i globalizacija bio je pokretačka snaga svetskog finTech sektora s neobankarskim i digitalnim bankarskim sistemom

Predstavljamo top 10 fintech kompanija u 2022.


Celi sektor podstaknut je da iskoriste vrhunske tehnologije kao što su veštačka inteligencija, mašinsko učenje, Internet stvari (IoT) i mnoge druge platforme kako bi unapredili bankarski i finansijski sistem u kratkom vremenskom razdoblju.

Ovakav razvoj događaja pogoduje korisnicima usluga ali i biznis sektoru i očekuje se da će, prema podacima Analytics Insighta (AI), globalno fintech tržište dostići vrednost od 324 milijarde dolara u 2026. uz složenu godišnju stopu rasta (CAGR) od 25,18 odsto.

AI je istražio neke od najboljih fintech kompanija ili korisnih fintech startapa, spremnih da pruže digitalno bankarstvo s finansijskim rešenjima, prenosi Investitor.me.

Deset vodećih FinTech kompanija u 2022:

1. Niyo Solutions

Niyo je posvećen stvaranju jednostavnijeg, pametnijeg i sigurnijeg bankarstva za svoje klijente pojednostavljivanjem finansija uz pomoć tehnologije. Niyo je fintech startap sa sedištem u Bengaluruu (Indija) koji klijentima nudi rešenja za digitalno bankarstvo kao što su prepaid platne kartice, debitne kartice za plaćanje prekograničnih putovanja i kartice poreskih olakšica s više digitalnih novčanika. Osnovan 2015, Niyo deluje kao neobanka ili “banka izazivač” i nudi proizvode i usluge digitalnog bankarstva kroz partnerstva s tradicionalnim bankama. Niyo je prisutan u više od 30 gradova širom Indije s preko 10.000 zaposlenih u različitim gradovima.

2. Nubank

Nubank je tehnološka kompanija mladog i inovativnog duha koja razvija jednostavna, sigurna i digitalna rešenja za vaš finansijski život. NU način rada rođen je, kako vole da kažu iz kompanije, iz potrebe praktičnih, poštenih i transparentnih finansijskih usluga. Vaš novac će biti na Nubank računu, ali kontrola nad njim je u potpunosti vaša. Ako vam je potrebna bilo kakva pomoću u upravljanju novcem, Nubank nudi podršku 24/7/365. Poznati su po vrlo bliskoj komunikaciji s korisnicima pa za sebe vole da kažu da su stvoreni za ljude od strane ljudi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


3. OakNorth Bank

Ovo je britanska banka za mala i srednja preduzeća koja daje poslovne i imovinske kredite. Banku, koja je dobila regulatorno odobrenje početkom 2015. godine, osnovali su preduzetnici Rishi Khosla i Joel Perlman, koji su prethodno osnovali Copal Ambu. U 2018. godini dobit banke pre oporezivanja iznosila je 33,9 miliona funti. OakNorth Bank redefiniše način na koji banke posuđuju novac, dajući preduzetnicima pristup kapitalu koji im je potreban za rast, otvaranje radnih mesta, izgradnju zajednica i pokretanje ekonomije. OakNorth Credit Intelligence Suite i bankama pruža usluge analize tržišta, pružajući uvid u prilike i omogućavajući brže, pametnije kreditne odluke za otvaranje novih, profitabilnih tržišta.

4. OfBusiness

OFB Tech (OfBusiness) je platforma omogućena tehnologijom koja olakšava nabavku sirovina i kredita za mala i srednja preduzeća, s fokusom na sektore proizvodnje i infrastrukture. Integriše tehnologiju u kupovno ponašanje malih i srednjih preduzeća kako bi klijentima omogućio bolje proizvode, po boljim cijenama i u boljim rokovima uz sveobuhvatnu online i offline podršku. Ključne sirovine uključuju metale, hemikalije, polimere, poljoprivredne proizvode, petrohemijske proizvode i građevinske materijale. OfBusiness pruža malim i srednjim preduzećima pristup finansiranju baziranom na novčanom toku za kupovinu sirovina putem svojih NBFC ‘Oxyzo Financial Services’. Kompanija takođe nudi niz tehničkih usluga za mala i srednja preduzeća, uključujući BidAssist za nove prilike za rast.

5. Optiver

Optiver je vlasnička kompanija za trgovanje i proizvođač tržišta za razne finansijske instrumente koji se kotiraju na berzi. Njegovo ime potiče od holandske fraze “Optiver handelaar”, što znači “trgovac opcijama”. Kompanija je u privatnom vlasništvu. Optiver trguje kotiranim derivatima, gotovinskim dionicama, fondovima kojima se trguje na berzi, obveznicama i devizama. Dobro upravljanje i kultura. Kompanija je poznata po fleksibilnom poslovanju te zapošljavanju vrhunskih talenata.

6. Paydiant

Paydiant, Inc. je kompanija za finansijske usluge u vlasništvu PayPala sa sjedištem u Auburndaleu, SAD, osnovana 2010. Paydiant pruža usluge bazirane na cloudu za trgovce, banke i provajdere na prodajnim mjestima i bankomatima. Paydiant nudi platformu mobilnog novčanika s opcijama koje uključuju mobilna plaćanja, loyality programe, ponude, pristup gotovini na bankomatu i povezane trgovačke usluge. Patentirana platforma bazirana na cloudy omogućuje trgovcima i bankama da primijene vlastita sigurna rješenja mobilnog novčanika pod vlastitim robnim markama, u vlastitim aplikacijama.

7. PayJoy

Misija PayJoya je da omogući pristup kreditima klijentima na tržištima u razvoju širom svijeta. Njegova jedinstvena tehnologija mobilnog zaključavanja daje korisnicima mogućnost da priušte svoj prvi pametni telefon na kredit, koristeći sam telefon kao kolateral, a omogućava i pristup kreditima za neočekivana finansijska iznenađenja u životu. PayJoy je dosegao milione kupaca u desetak zemalja širom svijeta, uključujući Meksiko, Brazil, Indiju, Keniju i Južnu Afriku, te je na sigurnom putu rasta uz podršku velikih industrijskih partnera, kako bi dobio pristum milijardi novih potrošača.

8. Payoro

Payoro je inovativna PSD2 platforma za servisiranje računa koja povezuje potrošače s evropskim finansijskim institucijama. Omogućuje jednostavno kreiranje bankovnog računa i prenos novca kroz dinamične partnerske odnose i inovativnu fintech tehnologiju. U skladu s PSD2, sve korisničke informacije provjeravaju se na temelju jake provjere autentičnosti korisnika (SCA), tako da ne morate brinuti o bezbjednosti i zakonitosti. Uz interni tim advokata i revizora, Payoro se bavi svim aspektima koji se odnose na nacionalni AML i KYC, omogućujući finansijskim institucijama da se fokusiraju na ono što je najbolje u rukovanju novcem i izgradnji odnosa s klijentima.

9. Paytm

Paytm je globalna indijska tehnološka kompanija sa sjedištem u Noidi (Indija) koja se fokusira na digitalne sisteme plaćanja, e-trgovinu i finansije. Paytm je trenutno dostupan na 11 indijskih jezika. Nudi internet i mobilnu platformu za mobilna plaćanja, prinose novca, plaćanje računa, rezervacije putovanja, hotela i karata, kupovinu zlata i doprinosa, između ostalog. Nudi bankarske usluge, kreditne kartice, zajmove i platforme za ulaganje za osiguranje, uzajamne fondove i druge vrste ulaganja. Aplikacija je kompatibilna s Android i iOS uređajima.

10. Perfios

Perfios je vodeća kompanija za tehnologiju proizvoda koja organizacijama pomaže da prikupe strukturirane i nestrukturirane podatke, usklade ih, analiziraju i koriste za donošenje boljih odluka. Perfiosova rješenja proizvoda pomažu kompanijama u razvoju vertikalnih aplikacija u raznim sektorima. U posljednjih devet godina Perfios je stekao više od 100 velikih klijenata u Indiji i inostranstvu, uključujući banke, NBFC-ove, platforme za digitalno posuđivanje, kompanije uzajamnih fondova, osiguravajuća društva i ljudske resurse.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fintek finansije tehnologija digitalizacija novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana