Tekst objavljen: 02.12.2022 13:45        


U BiH zabeleženo 50.000 više zahteva za povraćaj PDV-a. – Najviše kupaca iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore

Prekogranični šoping ponovo u zamahu


Odlazak preko granice po jeftinije namirnice, odeću i obuću i dalje praktikuje veliki broj kupaca iz Srbije koristeći pogodnost povraćaja PDV-a.

Nedavno je objavljeno da su strani državljani, za deset meseci ove godine, podneli 191.930 zahteva za povrat poreza u BiH, što je za gotovo 50.000 više u odnosu na isti period prošle godine.

–U istom periodu prošle godine imali smo 143.679– prenele su „Nezavisne novine” ističući da su u Bosni i Hercegovini najviše kupovali upravo građani susednih zemalja, Srbije, Hrvatske i Crne Gore i to najviše hranu, odeću, obući...

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Analitičari vide najmanje tri razlog za porast broja zahteva. Padom intenziteta pandemije povećan je broj turista kojih je upravo najviše iz susednih zemalja. Tu je i enormna inflacija, a zbog zbog rasta cena i iznos PDV-a je sada veći čak i na istu količinu robe.

Strani državljani koji ostvaruju pravo na povrat PDV-a su fizička lica koja nemaju prebivalište u toj zemlji. Oni na ovu pogodnost imaju pravo za gotovo sve proizvode kupljene u tamošnjim radnjama, osim na petrolej, dizel gorivo, ulje za loženje, motorni benzin bezolovni, motorni benzin, alkohol i alkoholna pića i prerađevine od duvana.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina kupovina u inostranstvu povrat pdva bosna i hercegovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana