Tekst objavljen: 26.06.2019 13:40        


Privatnu penziju u Srbiji krajem maja uplaćivalo je 196.878 građana, pokazuju najnoviji podaci Narodne banke Srbije. Reč je o devet odsto zaposlenih od kojih 38 odsto privatnu penziju uplaćuje samostalno, dok za 62 odsto to čine poslodavci

Privatne penzije u penzije: Godišnji prinos 16 puta veći od kamate u banci

Prosečna uplata iznosi 4.686 dinara, a tokom poslednjih pet godina ukupne uplate sredstava u dobrovoljne penzijske fondove beležile su rast.

Prema poslednjim podacima NBS iz marta 2019. godine, prosečan prinos dobrovoljnih penzijskih fondova iznosi 4,8 odsto. To je 16 puta više od prosečne kamate na štednju u banakama koja iznosi oko 0,3 odsto. Pojedini fondovi beležili su i manje i značajno veći prinose. Jedan primer sa godišnjim prinosom od 9,5 odsto govori da građani koji su uplaćivali privatnu penziju tokom 25 godina po 2.000 dinara mesečno, tokom 20 godina mogu da računaju na penziju od 21.000 dinara mesečno.

U NBS navode da visina prinosa zavisi od uspešnosti investiranja fondova koji ulažu u različite proizvode na finansijskom tržištu. Najveći udeo u imovini privatnih penzijskih fondova krajem prošle godine i dalje su činile državne obveznice, sa 83,1 odsto. Slede akcije sa 8,4 odsto i sredstva na kastodi računima i oročeni depoziti banaka 7,5 procenata.

Olakšavajuća činjenica za ulaganje u privatne penzijske fondove je ta što uplate ne moraju biti redovne, već klijenti imaju potpunu slobodu kada uplaćuju novac i mogu da biraju iznos za uplatu. S druge strane, ukoliko korisnik u nekom trenutku odluči da više ne uplaćuje novac, ne postoje nikakve pravne sankcije koje bi snosio. U tom slučaju, uplaćeni novac ostaje na računu klijenta dok ne stekne zakonsko pravo da ga koristi, što je danas sa navršenih 58 godina.

Izveštaji Narodne banke Srbije govore da je svaki peti korisnik član dva ili više dobrovoljnih penzionih fondova, dok je prosečan iznos sakupljenih sredstava na računima članova fondova krajem 2018. godine iznosio oko 235.000 dinara. Struktura korisnika nije se značajno promenila, pa su muškarci i dalje bili u većini sa 58 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Oni koji žele veću penziju u toku trećeg životnog doba u vidu dodatka iz privatnih fondova potrebno je da najpre pronađu jedan od sigurnih i registrovanih fondova, učlane se i prikupe sve informacije kako bi znali koja su njihova prava i obaveze.

Kada se odabere privatni penzioni fond, potpisuje se ugovor o učlanjenju. Ovaj ugovor sadrži sve podatke o članu, podatke o privatnom penzionom fondu i obavezniku uplate. Sredstva na računu koja se prikupljaju za budućnost, uvećavaju se uplatom doprinosa i prihodom od investiranja. Potom se uplaćena sredstva investiraju u hartije od vrednosti izdavalaca, sa visokim kreditnim rejtingom. Ostvarena dobit redovno se pripisuje na račun korisnika.

Član dobrovoljnog penzionog fonda može biti bilo koji državljanin Republike Srbije, kao i strani državljanin, nije neophodno da bude punoletna osoba.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
penzioni fond privatni penzioni fondovi Srbija penzioneri budući penzioneri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana