Tekst objavljen: 28.06.2020 18:00        


Pandemija virusa korona nije u velikoj meri uticala na tržište nekretina u Srbiji, tokom marta i aprila jeste zabeležen pad u kupovini stanova u Beogradu i Srbiji zbog fizičkih ograničenja, ali je od maja prodaja stanova nastavila da raste

Prodaja stanova nastavljena širom Srbije

To je rečeno na vebinaru “Uticaj COVID-19 na sektor nekretnina u Srbiji” i još navedeno da je tražnja za nekretninama u Srbiji stabilna, kao i da su cene na istom nivou kao pre pandemije, što su učesnici onlajn panela ocenili kao dobru strategiju, s obzirom da tražnja postoji.

Šefica odeljenja za nekretnine u Erste banci Aleksandra Čupić ističe da je u toku “kovid krize” završeno nekoliko velikih akvizicija zemljista za izgradnju stambenih i logističkih objekata.

Ukazala je i da do pre nekoliko godina u Srbiji nije bilo akvizicija logističkih nekretnina.

“To su pozitivni signali za trižiste nekretnina. Dobro je i da se akvizicije dešavaju i u drugim zemljama i to je razlog da budemo optimisti”, rekla je Čupić.

Ističe i da su banke u proteklom periodu bile podržane od Narodne banke Srbije (NBS) i da je najznačajnija mera za banke bila snižavanje referentne kamatne stope. Ta mera, dodaje ona, olakšala je finansiranje nekretnina i dodaje da su zadovoljni potražnjom građana i investitora za kreditima koje će uložiti u kupovinu nekretine ili izgradnju objekata.

Predstavnik “Novaston Ašet Management” Bojan Šešević kaže da se nakon ukidanja stanja osetio “snažni pozitivan povratak” u tržnim centrima i da su zakupci bili iznenađeni brzinom povratka prometa.Primećeno je, dodaje, da su ritejl parkovi na otvorenom lakše dobili poverenje potrošača u odnosu na zatvorene tržne centre, ali da, generalno, tržni centri beleže dobre posete posle korone.Prema njegovim rečima, trend otvaranja ritejl parkova i tržnih centara u Beogradu je nastavljen, te podseća da je juče srpska prestonica dobila još jedan šoping centar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Šešević očekuje da će se trend otvaranja komercijalnih nekretnina nastaviti i u čitavoj Srbiji, dodajući da je našoj zemlji potrebno da brendovi otvaraju radnje i u manjim mestima, kao što su Bečej, Bačka Palanka, Vrbas, gde, kako kaže, trenutno nema ničega.

Rukovodilac sektora za proširenje KD Lidl Srbija Ana Petrović kaže da kompanija Lidl, uprkos pandemiji virusa korona, ne odustaje od širenja svojih prodavnica u Srbiji.

Podsetila je i da su nedavno otvorene dve Lidl prodavnice u Železniku i Požarevcu.“Kupovina zemljišta i gradnja Lidlovih objekata ostaje nepromenjena ne samo u Beogradu, već i širom Srbije. Svi naši planovi koji su važili pre korone i dalje stoje, kupovina nekretnina je u našem fokusu i dinamika gradnje ide normalnim tokom”, istakla je Petrović.

Direktor sektora za procenu i savetodavne usluge CBRE Danica Jelača Vučković ističe da je tokom marta i aprila došlo do pada broja transakcija stanova na nivou Beograda i Srbije, zbog fizičkih ograničenja.

U maju je, dodaje, primećen rast prodaje stanova, na manjem nivou u odnosu na prošlu godinu, ali ukazuje da se polako procenat kupovine stanova vraća na stari nivo.

Generalno je tražnja za nekretninama stabilna i cene su na istom nivou kao pre pandemije virusa korona, dodaje ona.“Cene nisu spuštane, što se pokazalo kao dobra procena, jer tražnja postoji”, navodi Jelača Vučković.

1 komentar

  1. User image
    Misa 29.06.2020 6:59

    Jedan deo kupaca je dobio lepe pare od države naime otkupa zemlje, zbog infrastrukture, koju gradi. I onda se lanac kupovine pokreće.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
stanovi kupovina stanova tržište nekretnina pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana