Tekst objavljen: 25.01.2023 14:45        


Majkrosoft je u utorak objavio slabiji prihod od očekivanog i dvocifreni procentualni pad dobiti za poslednja tri meseca prošle godine, usled šire ekonomske neizvesnosti i smanjene potražnje za personalnim računarima i softverom

Profit Majkrosofta pao za 12%


Tehnološki gigant je prijavio prihod od 52,7 milijardi dolara za tromesečje, skromnih 2 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, ali nešto manje nego što su analitičari očekivali. Kompanija je zabeležila neto profit od 16,4 milijarde dolara, što je pad od 12 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Rezultati zarade dolaze u turbulentnom trenutku za Majkrosoft i tehnološku industriju u celini, ocenjuje CNN. Majkrosoft je prošle nedelje saopštio da planira otpuštanje 10.000 zaposlenih u sklopu širih mera smanjenja troškova. U svom objašnjenju smanjenja, izvršni direktor Satja Nadela ukazao je na promenu potražnje za digitalnim uslugama godinama nakon pandemije, kao i na strahove od recesije.

Potražnja za personalnim računarima i Majkrosoftovim operativnim sistemima koji ih pokreću povukla se nakon što je doživela bum na početku pandemije. Konsultantska kuća Gartner saopštila je ranije ovog meseca da je svetska isporuka računara pala više od 28 odsto u četvrtom kvartalu 2022. u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Ovo je označilo najveći tromesečni pad isporuke otkako je Gartner počeo da prati PC tržište sredinom 90-ih.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Majkrosoft je u utorak prijavio pad prihoda od svojih Windows OEM operacija i od svojih Xbox sadržaja i usluga. Majkrosoft je takođe rekao da će snositi 800 miliona dolara otpremnina zbog otpuštanja najavljenih ovog meseca, kao i naknade za “promene u našem hardverskom portfelju i troškove vezane za aktivnosti konsolidacije zakupa”.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
majkrosoft pad deonica vesti sa berze it sektor pad tražnje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana