Tekst objavljen: 11.01.2021 12:55        


Za poljoprivrednike koji drže po nekoliko muzih krava proizvodnja mleka nije isplativa, pa se proizvođači trude da što više mleka prerade i prodaju na pijaci

Proizvodnja mleka se isplati ako imate najmanje 20 krava

Proizvodnja na farmama koja osigurava količine, kvalitet i prihvatljivu cenu pravac je u kom se razvija domaća proizvodnja mleka. Zato poljoprivrednici koji žele da profitiraju u mlekarstvu povećavaju broj muznih krava i prozvodnju usmeraju na sirovo mleko.

“Ispod 20 krava se ne isplati. Što više to je isplativije, tako da idemo preko te cifre i stalno povećavamo broj muznih krava. Mora se ići na više da bi cela porodica imala posao. Osim supruga i mene na farmi rade i dva si i dve snahe. Zadovoljni smo cenom. Dobijemo 40 dinara po litri. Na pijaci prodajem sir i mleko, samo zbog svojih starih mušterija”, kaže Marija Vuković.

Za razliku od velikih proizvođača mleka mali proizvođači koji mleko predaju na otkupnim mestima imaju i nižu cenu. Uz to sa malim brojem muzih krava teško mogu obezbediti količine od 1.000 litara mesečno, što je minimalna količina da bi se dobila premija koja iznosi 7 dinara, prenosi RTV.

“Idem na pijacu i mleko nosim po kućama. Jedino tako se može zaraditi. Za male proizvođače na otkupnom mestu cena je 25 dinara. Kod nas na salašu nema 10 kuća koje drže krave, dok je krava nekada bilo u svakom domaćinstvu. Na pijacu je išla još moja mama, nastavila sam ja posle udaje, ali sve više razmišljam da li to uopšte i vredi”, kaže Marina Džinić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

“Imam sedam krava i sve mleko pretvaram u mlečne proizvode- švapski sir, kajmak, sir u kriškama, gorgonzolu, somborski sir. Da predajemo mleko zarada bi bila mala, ovako jeste teže, ali isplativije”, kaže Terezija Žuljević.

Da se mali proizvođači teško nose sa sadašnjom situacijom u mlečnom govedarstvu dokaz su i prazne tezge na somborskoj mlečnoj pijaci, jer mnogih proizvođača koji su decenijama prodavali meko i sir više nema na pijaci.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
krave stočarstvo poljoprivreda mleko i mlečni proizvodi proizvodnja mleka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana