Tekst objavljen: 19.06.2022 18:00        


Prihodi Rusije od fosilnih goriva oborili su rekord u prvih 100 dana rata u Ukrajini, usled neočekivano visokih prihoda od prodaje nafte

Ruski prihodi od nafte rastu uprkos sankcijama


Iako Rusija zbog sankcija izvozi manju količinu nafte nego prethodnih godina, rast cena je više nego nadomestio ovaj pad, pokazuje nova analizaCentra za istraživanje energije i čistog vazduha, organizacije sa sedištem u Helsinkiju.

Iako sve više zemalja i kompanija izbegavaju trgovinu sa kompanijama iz Rusije,izvozne cene fosilnih goriva u proseku su bile oko 60 odsto više nego prošle godine.

Rusija je zaradila vrlo verovatno rekordnih 93 milijarde evra prihoda od izvoza nafte, gasa i uglja u prvih 100 dana od invazije na Ukrajinu, pokazuje analiza.

"Trenutna stopa prihoda je bez presedana, jer su i cene bez presedana, a obim izvoza je blizu svojih najviših rekordnih nivoa", rekao je Lori Milivirta, analitičarka Centra za istraživanje energije i čistog vazduha.

Izvoz fosilnih goriva bio je ključni faktor za jačanje ruske vojske. U 2021. prihodi od nafte i gasa činili su 45 odsto ruskog federalnog budžeta, prema Međunarodnoj agenciji za energiju.

Što je još važnije, prihod Rusije od izvoza fosilnih goriva premašuje ono što zemlja troši na rat u Ukrajini, procenio je istraživački centar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ukrajinski zvaničnici ponovo su pozvali države i kompanije da u potpunosti zaustave trgovinu sa Rusijom.

"Tražimo od sveta da učini sve što je moguće kako bi odsekao Putina i njegovu ratnu mašinu od svih mogućih izvora finansiranja, ali to traje predugo", rekao je Oleg Ustenko, ekonomski savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Ukrajina je takođe pratila ruski izvoz, a brojke istraživačkog centra iz Helsinkija Ustenko je opisao kao "konzervativne".

Ipak, osnovni zaključci, su, kako kaže, isti - da fosilna goriva nastavljaju da finansiraju ruski rat.

"Možete da prestanete da da uvozite ruski kavijar i rusku votku, i to je dobro, ali definitivno nije dovoljno. Morate prestati da uvozite rusku naftu", rekao je Ustenko.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prihodi od nafte rusija nafta ruska nafta sankcije rusiji rat u ukrajini

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana