Tekst objavljen: 10.11.2021 12:55        


Bankarski sektor u Srbiji ima trend ukrupnjavanja, a dominacija najvećih banaka na tržištu je sve veća, rečeno je na Okruglom stolu posvećenom značaju sistema osiguranja depozita za stabilnost finansijskog sistema, a neposredno nakon informacija da su novog vlasnika dobile i Sber banka, ali i Direktna banka

Sada pet banaka drži gotovo 60% tržišta u Srbiji


O ukrupnjavanju bankarskog sektora govorili su naučni saradnik Instituta ekonomskih nauka i docent na Beogradskoj bankarskoj akademiji Duško Bodroža i direktorka Sektora za finansijske i računovodstvene poslove Agencije za osiguranje depozita Ljubica Pantelić.

Navedeno je da je krajem prethodnog kvartala prvih pet banaka imalo 57,7 odsto tržišnog učešća, a simulacija stanja posle najavljenih spajanja i pripajanja banaka pokazuje da će njihov udeo u bankarskom sektoru Srbije biti još dominantniji.

Na skupu je iznet i podatak da u Srbiji posluju 24 banke, što je duplo manje nego krajem 2003. godine, kada ih je bilo 47, te da bi, ako se sve najavljene statusne promene banaka i ostvare, po njihovom završetku u našoj zemlji radilo 20 banaka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Zoran Grubišić je istakao je da su ukupne mere pomoći države privredi i stanovništvu iznosile oko 13 odsto BDP-a u prošloj i oko 4,3 odsto u ovoj godini.

Prema njegovoj oceni, odgovor Vlade i Narodne banke Srbije je bio adekvatan.

- Ako bismo ocenjivali ovu godinu, može se reći da je prolazno vreme dobro, ostvaren je privredni rast koji je očekivan. S druge strane kada ulazite u ekspanziju pojavljuje se rizik u vidu inflacionog pritiska - rekao je Grubišić.

Dodao je da će rešavanja tih rizika biti izazovi za centralnu banku i Ministarstvo finansija koje vodi fiskalnu politiku.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankarsko tržište u srbiji banke bankarsko tržište Zoran Grubišić direktna banka Sberbank Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana