Tekst objavljen: 13.01.2022 13:25        


Agencija za privredne registre objavila je da je u Srbiji prošle godine osnovano 9.635 privrednih društava, za 459 više nego 2020, odnosno za 478 više u odnosu na 2019. godinu

"Sami svoje gazde": Čak 34 hiljade novih preduzetnika u prethodnoj godini


Takođe, u 2021. godini je registrovano i 34.378 novih preduzetnika, za 4.568 više nego godinu pre, ali i za 2.782 manje u odnosu na pred-kovid period 2019. godine, u kojoj je bilo osnovano 37.160 preduzetničkih radnji, rečeno je agenciji Beta u APR.

Precizirano je i da je u Srbiji je, prema podacima od 4. januara, registrovano 124.260 aktivnih privrednih društava i 290.445 preduzetnika, što je za 2.570 društava i za 11.489 preduzetnika više nego na početku 2021. godine.

Kako je navedeno, od ukupno 44.013 privrednih subjekata, koji su osnovani u 2021. godini, putem elektronske registracione prijave osnovano je njih 3.584, odnosno 8,14 odsto od ukupnog broja osnovanih privrednih subjekata te godine.

Iz Registra privrednih subjekata je u 2021. obrisano 7.046 privrednih društava, za 936 manje nego 2020. godine. Takođe, izbrisano je 22.934 preduzetnika, za 882 manje nego godinu pre i za 659 manje nego 2019. godine.

Navedeno je da kod osnovanih privrednih društava, u TOP 10 delatnosti spadaju: nespecijalizovana trgovina na veliko, izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, računarsko programiranje, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, drumski prevoz terete.

Tu su i poslovanje restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta, trgovina na malo posredstvom pošte ili preko interneta, inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima i konsultantske delatnosti u oblasti informacione tehnologije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kod novoosnovanih preduzetnika, u TOP 10 delatnosti spadaju:poslovanje restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, drumski prevoz tereta, poslovanje frizerskih i kozmetičkih salona, održavanje i popravka motornih vozila, računarsko programiranje, usluge pripremanja i posluživanja pića, inženjerske delatnosti i tehničko savetovanje, ostali nepomenuti specifični građevinski radovi, postavljanje podnih i zidnih obloga.

Iz APR su naveli da kod obrisanih privrednih društava, u TOP 10 delatnosti spadaju: nespecijalizovana trgovina na veliko, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, rad restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta, izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, drumski prevoz tereta, trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom, računarsko programiranje, usluge pripremanja i posluživanja pića, ostala trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, trgovina automobilima i lakim motornim vozilima.

Kod obrisanih preduzetnika, u TOP 10 delatnosti spadaju: računarsko programiranje, poslovanje restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta, taksi prevoz, usluge pripremanja i posluživanja pića, konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, poslovanje frizerskih i kozmetičkih salona, trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom, drumski prevoz tereta, održavanje i popravka motornih vozila, proizvodnja ostale odeće.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
agencija za privredne registre 2021 novi preduzetnici preduzetništvo preduzetnici u srbiji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana