Zvanični kurs Evra za dan 01.03.21. :: 117.5768 rsd
Tekst objavljen: 17.06.2020 16:00        


Korona virus kriza doprineće ubrzanju "prirodne selekcije" i na svetskom tržištu preživeće samo 10 proizvođača automobila, smatra konsultantska kuća "Aliks Partners"

"Samo 10 proizvođača automobila će preživeti koronu"

Studija ove kuće polazi od toga da će ove godine prodaja pasti za 20 miliona ispod nivoa prošle godine, kao da je „tokom noći nestalo tržište veličine jedne Evrope“.

Oporavak od krize trajaće, prema „Aliks Partners“, više godina, a posledice “darvinizma” u ovoj privrednoj grani je da će samo finansijski jaki i inovativni proizvođači i dobavljači preživeti predstojeće “čišćenje” tržišta.

Direktor sektora za automobilsku industriju “Aliks Partners” Elmar Kades je, u intervjuu nemačkoj agenciji DPA, kako prenosi bečki dnevnik “Esterajh”, rekao da je moguće smanjenje broja proizvođača automobila na do deset, uz Teslu u toj grupi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Nemački proizvođači, kako ocenjuje, spadaju u grupu proizvođača koji će preživeti, iako imaju problema sa prelaskom na električni pogon i softverom, ali su dovoljno jaki da u tome uspeju.

On je ukazao da je dobit zbog investicija u nove tehnologije već godinama u opadanju, a da je korona kriza samo ubrzala taj dalji pad.

“Automobilska industrija, ukupno gledano, ove godine neće moći da ostvari dobit”, ocenjuje Kades.

On je naveo da je smanjenjem sa 21 na 14 miliona prodatih vozila u Evropi zabeležen najveći pad i da će nivo pre krize biti dostignut najverovatnije tek nakon pet godina.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pandemija korona virus automobilska industrija automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana