Tekst objavljen: 22.11.2022 12:15        


Krediti, rate i kamate sve više muče građane. Svi koji imaju stambeni kredit već su osetili povećanje rate, a mnogi, zbog inflacije, sve teže otplaćuju i ostale zajmove. Euribor nastavlja da raste, a veće rate na kredite očekuju se i nadalje. Koliko dugo sada niko ne može precizno da kaže, ali se svi slažu da sa rastom ulazimo i u Novu godinu

"Skok euribora od 1% znači porast rate od oko 30 evra"


Već sledeće nedelje mnogi očekuju novo povećanje rate na stambeni kredit. Nekima je promena na mesečnom niovu, nekima na tri meseca, nekima na šest. Sada je izvesno i da moratorijuma na otplatu stambenih kredita neće biti. Guverner Jorgovanka Tabaković izjavila je pre neki dan da je razlog inflacija i da su “odnosi klijenata i banaka njihova ugovorna stvar”. Istovremeno je dodala i da bi NBS mogla da ide na neku vrstu olakšica.

"Klijenti koji imaju teškoće u otplati kredita treba da se obrate svojim bankama i da sa njima dogovaraju eventualne mogućnosti za olakšice”, rekla je Tabaković. Ona je dodala da je jedino što bi NBS mogla da uradi u tom slučaju da, ukoliko se nađe neko kreativno rešenje, “u svom delu regulatornih olakšica pomogne bankama da to učine samo u onim slučajevima gde je to zaista opravdano".

Dušan Uzelac sa portala "Kamatica" kaže da ne znači da će euribor rasti u nebesa. Poručuje i da ovo nije isti scenario kao sa kreditima u švajcarcima.

"Kada skoči euribor jedan odsto rata kredita prosečno poraste za tridesetak evra, to je rata od 200-250 evra. U ovom slučaju ko ima veću ratu, ima i veće poskupljenje.", kaže Uzelac.

Uzelac ukazuje da u ovom trenutku nijedna banka neće ponuditi fiksnu kamatnu stopu kod stambenih kredita, jer nemaju hrabrost da se vežu za jednu valutu na 20 godina, zato što se one vezuju za euribor i tako dele rizik sa klijentom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić rekao je da bi banke mogle da naprave izuzetak sa klijentima koji se nađu u teškoćama i da odlože rate onima koji ne mogu da ih plate.

- Veoma je važno da se ne čeka nikakva opomena i slično, već da klijent sam ukaže na problem i da traži rešenje. Crvena lampica bi trebalo da bude nemogućnost uplate prve rate. Savet za građane je da ne čekaju, već da odu i da vide šta mogu da urade, jer se posle 90 dana kašnjenje već beleži u Kreditnom birou - kaže Vasić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stambeni krediti euribor skok euribora povećanje rate kredita dušan uzelac vladimir vasić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana